Legalább 1000, százéves fát vágnak ki, amivel újjáépítik Notre-Dame huszártornyát

Az erdészek már elkezdték a huszártorony helyreállításához szükséges tölgyfák kiválasztását Normandiában.

Március végéig mintegy 1000, legalább százéves fát vágnak ki a Notre-Dame székesegyház huszártornyának újjáépítéséhez. Egyelőre az ácsolathoz válogatják ki a fákat a megadott méretek (magasság, minőség, átmérő) alapján.

“Legalább százéves fákról van szó, de van, amelyik 200 éves, sőt egy kicsit még régebbi is” – mondta Philippe Gourmain, a Notre-Dame felújításának fakivágási koordinátora.

Az erdők egy részét, amelyekből a tölgyfákat kivágják, még a francia királyok telepítették az egykoron grandiózus francia hajóflotta folyamatos megújításához. Az erdészeti szakemberek szerint ősszel egy újabb hasonló folyamat kezdődik, akkor majd a katedrális tetőszerkezetéhez szükséges tölgyfákat fogják kiválasztani és kivágni.

A párizsi Notre Dame 2019. április 15-én este kapott lángra, miközben éppen a tetőszerkezet felújítása zajlott. A tűz pár óra alatt elképesztő pusztítást végzett, mint később kiderült, egy rövidzárlat miatt:

A mentésben ötszáz tűzoltő vett részt, a kár sajnos felbecsülhetetlen, a műkincseket azonban szerencsére sikerült kimenteni.

Hírekből sosem elég!

Te tudod, mik lesznek a mérvadó utazási trendek idén? És azt hallottad, hogy hamarosan érkezik a vakcinaútlevél? A tengerjárók már biztosan útnak indulnak Olaszországban. Franciaországban pedig megtartják a nyári fesztiválokat, és májustól már 22 euróból lejuthatsz Horvátországba! Ne hagyd ki a különleges, de őrült ünnepekről készült cikkünket sem!

(Forrás: MTI)

(Nyitókép: unsplash)