Svájcban népszavazáson döntenek a korlátozások megszüntetéséről

A népnek adják a döntés jogát a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban.

Vasárnap a svájciak népszavazáson döntenek az egyes koronavírus-járvány miatti korlátozások megszüntetéséről, miközben az esetszámok heti szinten 40-50 százalékkal nőnek, írja a BBC-re hivatkozva a Telex.

A „COVID-19 törvényről” szavaznak majd, ennek értelmében Svájc több milliárd svájci frank összegű segélyt szabadított fel a világjárvány által sújtott munkavállalók és vállalkozások számára, illetve előírta a védettségi igazolvány használatát nyilvános helyeken, rendezvényeken.

Svájcban eddig is enyhébb korlátozásokat vezettek be a járványidőszakban, mint a környező országokban, a kormány úgy próbált meg korlátozó döntéseket bevezetni, hogy közben ne sértse meg a demokratikus népakaratot. A lakosság a járványidőszakban szabadon mozoghatott kijárási korlátozások nélkül, az iskolákat csak pár hétre zárták be.

Szeptembertől döntöttek csak úgy, hogy a bárokba, színházakba, mozikba, sporteseményekre, éttermekbe és egyetemi órákra védettségi igazolvánnyal lehessen csak belépni.

A közvélemény-kutatások szerint a svájciak többsége jóváhagyná a már hatályban lévő intézkedéseket, viszont az ország oltásellenes része (főleg a német nyelvterületű kantonok) hetek óta tüntet a korlátozások ellen. A népszavazást azután tartják, hogy pénteken új koronavírus-variáns jelent meg Izraelben, amit azóta már Európában is azonosítottak.

 

Kínában nem ismernek lehetetlen küldetést. 5 méteres karácsonyfát horgoltak ezen a magyar településen.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: Telex)