Ahány régió, annyi paella-recept. (Fotó: pixabay)

Készítsd el könnyedén a spanyolok nemzeti ételét: íme a legtutibb paella

Az autentikus paella egyetlen nélkülözhetetlen hozzávalója a rizsen kívül a sáfrány. Hoztunk egy egyszerű és gyors receptet, amit bárki könnyedén elkészíthet ebédre vagy akár vacsorára.

Pontosan meghatározni a paella fő alapanyagait szinte lehetetlen, hiszen legalább annyi variációja van a spanyolok nemzeti büszkeségének, mint amennyi gasztronómiai régióval rendelkeznek. Mi most hoztunk egy egyszerű receptet, ami után garantáltan mindenki megnyalja a 10 ujját.

Istenifinom paella

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell,
  • 8 db garnélarák,
  • 25 dkg koktélrák,
  • 20 dkg feketekagyló,
  • 20 dkg zöldborsó,
  • 40 dkg rizs,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • fél piros kaliforniai paprika,
  • 1 gr sáfrány,
  • só, kakukkfű, olívaolaj, babérlevél

Elkészítés:

  • A rákokat kiolvasztjuk és lecsepegtetjük. A feketekagylót 1 liter forró, babérleveles vízben öt percig főzzük, leszűrjük, a levét félretesszük. A csirkemellet nagyobb kockára vágjuk, kevés forró olívaolajon hirtelen megpirítjuk, majd kivesszük az olajból. Megpirítjuk a fokhagymagerezdeket is, amit utána kidobhatunk.
  • A fokhagymás olajon elkezdjük pirítani a finomra vágott vöröshagymát, amikor üveges, hozzáadjuk a rákokat és a szeletekre vágott paprikát. Pár perc után beletesszük a sáfrányt, majd a rizzsel együtt megpirítjuk.
  • Rátesszük a borsót, a csirkemellet, a kagylót, felöntjük a kagyló főzőlevével, valamint annyi vízzel, hogy legalább másfélszeres folyadék legyen a rizsen. Ha kell, megsózzuk, ízesítjük kakukkfűvel, és állandó kevergetés mellett, vagy fedővel letakarva készre főzzük. Tálalásnál csepegtessünk rá pár csepp citromot.

Egy kis paella-történelem

A paella eredetileg a gazdálkodók és a mezőgazdasági munkások étele volt, amelyet a parasztok szabad tűzön főztek meg ebédidőben és mindent beleraktak, amit vidéki környezetük csak adhatott nekik: paradicsom, hagyma, csiga, bab- néhány változathoz- nyúl vagy kacsa, különleges alkalmakkor csirke és sáfrány, hogy egy kis extra ízt és színt tudjanak kölcsönözni ételüknek. A paellat hagyományosan egyenesen a serpenyőből fogyasztották, mindenki a saját fából készült kanalával és evőcsészéjével.

  • A kelet-spanyolországi Valencia városa, vitathatatlan otthona a paellának.
  • Az eredeti valenciai paella-ban nem voltak tenger gyümölcsei, ellenben mindig van és volt benne: csiga, nyúl, csirke zöld- és fehérbab.
  • Elkészítéséhez általában a Valencia tartományban termesztett rövid szemű rizst használják és természetesen az elengedhetetlen alapanyagot, a sáfrányt, amely Castilla la Mancha-ból származik.

via

(Nyitókép: pixabay)