Fotó: Getty Images

Fantasy filmekbe illene a spanyol város, amit sziklák gyomrába építettek

Ha Bologna az ember által épített árkádok városa, akkor az andalúz Setenil de las Bodegas a részben természetes alagutaké. A néhai mór erődváros izgalmas fekvése és építészete mindenképp megér egy kirándulást, ha délen járunk. Malagától és Sevillától is körülbelül ugyanolyan távolságra találjuk.

Mintha egy grafikusok és animációs filmesek által kitalált fantasy videójátékban lennénk, egészen olyannak tűnik Setenil de las Bodegas sziklákra és sziklákba épült/vájt városa. Cádiz tartományban járunk, az ibériai félsziget legdélebbi pontjához, Gibraltárhoz is aránylag közel. Az afrikai kontinens közelségéből adódó a mór erődvárosi múlt is, de a Cueva de la Pileta 1905-ös felfedezésű barlangrajzaiból következtethetjük, hogy már 25 ezer évvel ezelőtt is ember járta a területet, lakhelyet keresve magának.

Történészek szerint csak a 12. században vált folyamatosan lakottá a környék, ekkor emelkedhetett a város fölé a Nazari kastély is. Előbb az arab, majd a mór világ szokásai, túlélési praktikái lehetnek átültetve Setenil de las Bodegas különleges megjelenésébe, hiszen ezekben a kultúrákban egyáltalán nem ritka a sziklák, kőfalak funkcionális használata. Elég csak a jordán Petra romvárosára, a szicíliai Cava Grande-ra, vagy a szintén spanyol bocairent barlangjaira gondolnunk. Kőfalakban élve el lehet menekülni a nagy melegek elől, ráadásul védelmet is nyújtanak.

A rekonkviszta háborúk idején a keresztények elűzték volna a környék muzulmánjait, de Setenil de las Bodegas nagyszerű fekvése miatt 1488-ig megvédte őket. Nevét is innen kapta: a septem nihil latinul azt jelenti, “hétszer nem”, ez pedig a hét keresztes támadásra utalhat. Végül a keresztény erők bevették a várost, nyolcadjára nem sikerült a feltartóztatás.

A “de las Bodegas” a pincéket jelöli, hiszen a borgazdálkodás is jelentős volt, a természetes kőbe vájt borospincék klasszul őrizték a nedűt egészen addig, amíg az 1860-as években meg nem jelent a pusztító gyökérzeti tetű, a filoxéra. Gyászos időszak volt ez Európa bortermelését illetően, hiszen 30 éven keresztül a szőlőtőkék 2/3-a pusztult el. Setenil később az olívaolaj, a mandula és a hústermékek készítésére szakosodott. Világhírű az itteni érlelt sonka.

A sokszor szűk, természetes “fedést” kapó utcák hihetetlen, egészen egyedi hangulatot kölcsönöznek Setenil de las Bodegas-nak, mindenképp érdemes egy spanyol körút során ellátogatni a különleges fekvésű és építészetű városba.

Budapestről legegyszerűbben a WizzAir közvetlen malagai járatával érdemes elindulni, majd autót bérelve 96 kilométer, 1,5 óra alatt megérkezhetünk a mesés városba. Sevillába a Ryanair járataival juthatunk el, ahonnan kicsivel több mint 1,5 óra az út.

Forrásaink voltak: archdaily.com, travellingjezbel.com