Sokkoló: 250 000 tonna műanyaghulladék lebeg az óceánok felszínén

Nagyon durva szám.

A Görög Tengerkutató Központ (HCMR) – a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent – tanulmányban arra jutottak a kutatók egy új számítási modellt alkalmazva, hogy
“évente mintegy 17 600 tonna műanyaghulladék – bevásárlózacskó, vizespalack, polisztirol, mikroműanyag – landol a Földközi-tengerben, ebből 3760 tonnányi lebeg a felszínen, 2800 tonnányi lesüllyed, a többi része pedig a partra mosódik” – világszerte egyébként több mint 250 ezer tonnányi műanyagszemét lebeg az óceánok felszínén.

„Ez sokkoló mennyiség. Sokkoló mindenekelőtt azért, mert az úszó műanyagon kívül az anyag nagy része a tengerfenékre süllyed”  – mondta a kutatócsoport vezetője, Kosztasz Ciarasz, aki még hozzáfűzte, hogy a Földközi-tenger a műanyag-szennyezettség gócpontjának számít, mivel sok partszakasz sűrűn lakott. Ehhez járulnak még hozzá olyan tényezők, mint a turizmus, a halászat, a hajózás és nem utolsósorban a beltenger geográfiája is, hiszen viszonylag kis mértékű a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti vízcsere.

Ez a magyar falu a vadnyugati kisváros miliőjét testesíti meg. Ez lett az ország legjobb cukormentes házitortája.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: unsplash)

via