Sokkal forróbbak lettek a városok a nyolcvanas évek óta

Egészen pontosan háromszor melegebbek.

Nemrég egy új tanulmány is napvilágot látott, eszerint a nyolcvanas évek óta megháromszorozódott azoknak a napoknak a száma, amikor az emberek ki vannak téve a szélsőséges hőmérsékletnek és páratartalomnak, ami a világ lakosságának egynegyedét, a városlakókat érinti.

A kutatók összesen 13 115 város adatait dolgozták fel, és megállapításuk szerint a hőmérséklet emelkedésére nemcsak az éghajlatváltozás, de a népességnövekedés is hatással van, hiszen a vízhiányos, élhetetlen vidéki területekről sokan vándorolnak a sűrűbben lakott területekre – írja a Sokszínű Vidék.

Bebizonyosodott az is, hogy a sűrű népességű városokban, valamint azokban, ahol kevés a park és a fa, melegebb, szélsőségesebb hőmérsékletek figyelhetők meg. Néhány város a hőség csökkentése érdekében a városközpontokba igyekszik növényeket telepíteni. Parkokat építenek, zöldterületeket hoznak létre, fákkal szegélyezett utcákat létesítenek és tetőtéri kerteket ültetnek. Los Angeles például néhány utcát is fehérre fest, hogy csökkentse a hőmérsékletet és leküzdje a globális felmelegedést.

 

A Google Flights megmutatja, mennyit árt egy repülőút a bolygónak. Egyre több lakást lehet bérelni Csernobilban, mondjuk, mennyiért

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!