Sokezer éves csodára bukkantak Egyiptomban

Egészen biztos, hogy fellendíti majd a turizmust.

Sziklasírokat tártak fel régészek a felső-egyiptomi Szóhág kormányzóságnál lévő nekropoliszban; méghozzá nem is keveset, egészen pontosan kétszázötven sírt találtak, melyek több, mint négyezer évesek.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára szerint a különböző építészeti stílusokat képviselő sírok több szinten helyezkednek el a hegyoldalban.

A kamrák egy vagy több aknasírt rejtenek, vannak köztük olyanok, amelyekben ereszkedő folyósok vezetnek az aknákhoz.

A sírok az Óbirodalom vége és a Ptolemaida-dinasztia alkonya közötti időszakból származnak. Az Óbirodalom idejéből származó egyik sírhoz egy álajtó is tartozik, amelyen hieroglifákkal írt szövegtöredékek, valamint a sír gazdáját áldozatbemutatás közben ábrázoló jelenetek vannak.

A lelőhelyen számos agyagedényt is találtak, amelyek egy részét a hétköznapokban, másik részüket temetésekkor használták. Emellett kis méretű alabástrom edényeket, egy fémtükör maradványait, emberi és állati csontokat, valamint amforatöredékeket is feltártak a régészek.

A mostani ásatásokkal együtt így több, mint háromszáz sírt dokumentáltak a térségben.

A sírok a felső-egyiptomi kilencedik nomosz uralkodóinak és tisztviselőinek földi maradványait rejtik.

Az ókori Egyiptom egyik legfontosabb adminisztrációs központjának tartott kilencedik nomosz központja Akhmím volt és ez a régió szolgált Min isten legfőbb kultuszhelyeként.

A régészek arra számítanak, hogy a projekt befejezésééig további sírokat fognak feltárni a területen, valamint a turizmusra is jó hatással lesz a többszáz ókori lelet.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images/illusztráció)

via