Sírkertek, amik a Világörökség részei

A következő sírkertek az UNESCO Világörökség részét képezik.

A Travelo összegyűjtötte, melyek azok a sírkertek, amik a világörökségi listán szerepelnek. A teljesség igénye nélkül, íme egy lista védett temetőkről:

Segesvár

Segesvár történelmi központja 1999 óta a világörökség része. Segesvár virágkora a XIV.-XV. századtól a Monarchia végéig tartott, ebben az időszakban épült ki a vár és készültek el a jelentősebb egyházi és világi intézmények. 1706-ban, büntetésül azért, hogy a város nem csatlakozott a Rákóczi-szabadságharchoz, több bástyát felrobbantottak, ezzel a vár elvesztette katonai jelentőségét. A XV. századi gótikus kolostortemplom közelében levő táblával megjelölt házban született Drakula gróf. Ahogy a történelmi központ, úgy a temető is a világörökség részét képezi.

Salzburg

A St. Peter kolostort és templomot Rupert frank misszionárius alapította 696-ban. Különleges tény, hogy az akkori szerzetesek közössége még ma is létezik, ez a német nyelvterület legrégebbi szerzetesrendje. A templom és a kolostor többször is leégett, helyreállítása több különböző időszakban és stílusban történt. Napjainkban az egyházi épületek a romantika, reneszánsz és rokokó stílusjegyeit is hordozzák.

Az egyedülálló környezetben fekvő St. Peter temető a világ egyik legrégebbi és legszebb sírkertje. Páratlan hangulatát a temető középpontjában emelt késő gótikus Margit-kápolna, számos síremlék és kripta adja. Sok híres ember, művészek, tudósok, kereskedők nyughelye. Itt van eltemetve pl. Nannerl, Mozart nővére is.

Potsdam

Potsdam háromszáz éve vált Poroszország egykori székvárosává, egyszerű helyőrségi támaszpontból. A porosz királyok, de különösen I. Frigyes Vilmos és fia, a „nagy” jelzővel illetett II. Frigyes Vilmos Potsdamban és a város körül egy barokk álmot valósított meg, utódaik pedig a klasszicizmus nagyszerű emlékműveivel bővítették a városképet.

A potsdami kulturális tájat már 1990-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították: a világörökséghez tartoznak a Sanssouci Park, az Új Park, a Babelsberg, a Glienicke és a Pfaueninsel, kastélyaikkal együtt. A sort egészítette ki 1992-ben a Sacrow kastély és parklétesítmény, valamint a Heilandskirche, majd a lista 1999-ben további tizennégy emlékművel bővült, köztük a Lindstedt Parkkal, és a csillagvizsgálóval a Babelsberg Parkban. A világörökség összesen több mint ötszáz hektárnyi parklétesítményen terül el, és másfélszáz, 1730 és 1916 közötti időkből származó épületből áll.

San Michele-sziget

San Michele szigete Velence város temetője. Az itteniek velencei nyelven San Michièlnek hívják. A városközponttól kissé északkeleti irányban fekszik, eredetileg két kisebb sziget alkotta, a San Michele és a San Cristoforo della Pace, amelyeket egy csatorna választott el egymástól (1837-ben betemették).

A temető céljára kijelölt San Michele-sziget azonban alig egy évszázad alatt betelt – jelenleg már csak a védett vagy nevezetes sírhelyek élveznek háborítatlanságot. Az egyszerű polgárokat 10 év letelte után kihantolják és a csontokat közös sírgödörben tárolják, hogy helyet teremtsenek az új temetésekhez.

 

Furcsa szigetre bukkantak a Google Térképen. Itt található a világ legmérgezőbb tava.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: wikipedia, salzburg.info)