Fotó: ZoomIran Facebook

Rubinvörös tengerpartját, mintha vér mosná — ez a Hormuz-sziget

Vonzódunk a geológiailag különleges helyekhez: ilyen a Hormuz-sziget is, ami az itt található nagy mennyiségű vas-oxid miatt egészen egyedülálló partokkal bír. Néhány éve több cikk jelent meg a "vérrel mosott" strandokról, különösebb tudományos magyarázat nélkül, de természetesen nagyon is érthető, hogy mi történik az iráni szigeten.

A Perzsa-öböl Hormuz-szigete egészen különleges táj, mindössze 42 négyzetkilométer, s annak ellenére, hogy manapság nem sokat hallunk róla, fővárosa egykor fontos stratégiai pont, kereskedelmi kikötő volt. 2019-ben egy felkavaró videó járta körbe az internetet, ami vérpiros tengert és a partot nyaldosó hullámokat mutatott, ez pedig legalább annyi csodálkozó reakciót váltott ki, mint például a biolumineszcencia miatt parányi világító fényponttal beragyogtatott trópusi tengerpartok.

Hormuz talaja két ásvány miatt olyan értékes: egyrészt a sziget eleve sókupolákkal-sógleccserekkel tagolt, melyek különleges rajzolatokat, rétegződéseket mutatnak, másrészt rengeteg itt a vas-oxid, amit sokféleképpen hasznosítanak. Például a kozmetikaiparban, üveggyártás és kerámiák készítése kapcsán is és persze természetes színezőanyag mivolta miatt.

Nos, a tengerrel is pontosan az történik, ami történne egy lenvászon anyaggal: a vas-oxid tartalmú vörös jáspishematit a lehető legtermészetesebb módon színezi be a sós víztömeget. Ezért aztán néhol rózsaszínes-pinkes, néhol rubinvörös árnyalatokban mossák a partokat.

A vulkanikus eredetű sziklákat nemcsak ipari célra használják: porrá válva fontos része a helyi gasztronómiának is. Különleges, földes ízt ad (állítólag a céklához hasonlító) curryknek, egytálételeknek, de a Hormuzon gyártott lepénykenyér féle, a tomshi is finomabb a földi fűszertől.

Ha a szerencsés utazó eljut erre a csodálatos geológiai képződményektől túlcsordult szigetre, érdemes ellátogatni a Goddess of Salt (A só istennője) sókupolához is, ami egyik szögből a csillogó sót mutatja meg a legszebb fénytörésben, míg egy másik oldalról monomentális oszlopai tűnnek roppant márványoszlopoknak. A helyiek egyébként spirituális tisztító hatást tulajdonítanak a sónak, ami elhessegeti a negatív energiákat és mágnesként vonzza a jót.

Még mindig ezen az aránylag kisebb szigeten vagyunk, de a Szivárvány-völgy is fontos pontja: itt a réteglemezeknek, ásványoknak köszönhetően a szivárvány sávjaihoz hasonlatos káprázatos látvány tárul az utazó elé: piros, rózsaszín, lila, sárga, okker, kék és zöld váltakozik, megfejelvén a glitteres hatással, amit a só és a nap kölcsönhatásának köszönhetünk.

Forrásaink voltak: vietnamtimes.org.vn, BBC.com