Rovarokból készült élelmiszereket kezdett el árulni a portugál Auchan

Állítólag ebben van a jövő.

A Portugal Bugs – az első olyan portugál cég, amely rovaralapú élelmiszeripari termékeket forgalmaz és fejleszt. A termékcsaládja jelenleg rovaros snackeket, fehérjetésztát és fehérjés rovarlisztet tartalmaz, – írja a Napi.hu

Az újdonságot a lisszaboni Auchan Alfagride áruház „Future Taste” kiállítóterében mutatják be.

Léteznek már rovarfehérje-farmok, ahol nagyrészt tücsköt, közönséges lisztbogarat és fekete katonalegyet tenyésztenek, hogy aztán gyógyászati, kozmetikai és étkezési célokra használják fel őket. Az előrejelzések szerint a felhasználásuk a következő években hatalmasat növekedhet, miután a rovarokat egyre szélesebb körben fogják felhasználni, és akár az emberek táplálásában is nagy szerepük lehet, így a rovarfehérje-gyártás 2030-ra nyolcmilliárd dolláros iparággá nőhet.

A szakértők szerint a rovarok kiváló fehérjeforrások, hiszen rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, ráadásul más állati fehérjeforrásokkal ellentétben kisebb a környezetterhelésük, a vízlábnyomuk és alacsonyabb az üvegházhatású gázok kibocsátása is. És az sem elhanyagolható tény, hogy táplálásukhoz felhasználhatóak egyes élelmiszeripari melléktermékek is, például sörélesztő vagy gabonahulladék.

Újabb szigorítás Szászországban. Így még biztos nem láttad a Tisza-tavat.

(Fotó: pixabay)