Fotó: MOLA Facebook

Római kori ebédlő nagyon jó állapotú maradványaira találtak rá a Tower Bridge szomszédságában

A MOLA (Museum of London Archaeology) régészei dolgoznak a feltáráson, ami London központjában zajlik, közel a Tower Bridge-hez. A hirtelen felfedezés egy parkolónak használt területen történt és az elmúlt 50 év legjelentősebbjének tartják a szigetországban.

Virágkorának csúcsán összesen 5,9 millió négyzetkilométeres volt a Római Birodalom. Britannia római provincia néven ismerjük az 1. századtól 5. századig jegyzett területet. Határa Hadrianus fala volt, mely teljes széltében haladt át tengertől tengerig a provincián, központja pedig Londinium.

A MOLA régészei szerint a remekül konzervált, körülbelül 8 méter hosszú mozaik a korai 3. századból maradhatott ránk és 1800 évet tölthetett a föld alatt értintetlenül. A díszes padlózat vélhetően az úgynevezett “triclinium”, vagyis ókori étkező és pihenő padlóburkolataként szolgált, sőt, az is meglehet, hogy egy korabeli motelhez, panzióhoz tartozott.

Ezeket a tricliniumokat úgy írják le, mint egyféle hedonista étkező- és pihenőhelyek, U-alakban elhelyezett hencserekkel és középen egy asztallal. Ha úgy tetszik, így kezelték a “kajakómát”: nem ülve vették magukhoz a finom falatokat és a bort, hanem elnyújtózva fogyasztották a javakat.

Geometrikus és florális elemek is megtalálhatóak a mozaikokban, az úgynevezett Salamon-csomó vagy végtelen csomó is feltűnik, amit a halhatatlanság, az örök élet szimbóluma és sírhelyek, mauzóleumok gyakori ábrája.

Bár még nem tudták felmérni, hogy az ókori épület pontosan mekkora volt és hol húzódtak a határai, kicsivel arrébb egy kisebb melléképület maradványaira, pénzérmékre és ékszerekre is találtak. Bronz brossra, csontból készült hajtűre. Ebből következtették, hogy a szállás mellett a vagyonos tulajdonosok saját háza állhatott.

Forrásaink voltak: mola.org.uk, cnn.com, earthlymisson.com,