Ritka természeti jelenséget kaphatunk lencsevégre a Tiszán

Egyszer érdemes megnézni ezt a nem mindennapi természeti jelenséget.

Az utóbbi két évben június közepén indult el a Tiszán és néhány mellékfolyóján a kérészek násztánca. Ezek a rovarok a legtöbb korábbi élőhelyükről már kipusztultak, a kérész (Palingenia longicauda) és a tiszavirágzás 2020-ban bekerült a hungarikumok közé.

A rovarok csak néhány óráig élnek, de előtte három évig nevelkednek a víz alatt. Idén a hűvös, csapadékos tavasz miatt várhatóan a tiszavirágzás is csúszik, de így sem kell már rá sokat várni, ha minden jól megy a hét második felében már szemtanúi lehetnek a különleges eseménynek a Tisza közelében élők – mondta el Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára a delmagyar.hu-nak.

Ha tartósan megmarad a meleg idő, és tovább apad a Tisza, a jövő hét második felében már érdemes lesz figyelni a folyót.

A rajzás legalább 10 napig tart és általában szakaszokra osztható: előrajzás alkalmával csak százával repülnek az állatok, a leglátványosabb természetesen a főrajzás, amikor milliónyian repülnek a víz felett. Az utórajzáskor csak néhány tucatnyi rovart figyelhetünk meg. A rajzás a késő délutáni, esti órákban, kb. 18-21 h között zajlik – írja a Travelo a Hortobágyi Nemzeti Park honlapja nyomán.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotó: Getty Images)