Ritka felvételek a havas Akropoliszról és Szantoriniről

Görögország magasan fekvő tájékain nem ritka a havazás, de Athén és Szantorini nem éppen azok a helyek, ahol hófödte a január. Most mégis elérte a csapadék őket.

Sokan indulunk a morcos télből a kicsit enyhébb mediterrán délre, hogy a még hosszan tartó mínuszok helyett egy kis D-vitamint szívhassunk magunkba és örömmel és élménnyel telve várjuk a hosszabb nappalokat, a márciustól induló nyári időszámítást. Akik most éppen Athénba érkeztek, nagy meglepetésükre havazás fogadta őket. A görög fővárosban ritkán, de meg-megrázza a dunyháját Holle anyó, így mesés fehér takaró terítheti be az Akropolisz ókori fellegvárát.

Hasonlóan jártak azok is, akik a nyári tumultus helyett a januárt választották, hogy Szantorinire utazzanak és elbújjanak a világ zaja elől. Az Égei-tenger kis ékszerdoboza egész évben hozza a fehér-kék látványt, de itt már jóval ritkább, hogy hó fedje a Kükládok jellemző fehérre meszelt döngölt falú házait. Most mégis megtörtént, s ugyan nem karácsonyi meglepetésként érkezett, de jelenleg Szantorini szűk és meredek utcácskái is porcukrosak.

Ha azt gondolnánk, hogy festői kis hószállingózást tapasztaltak a vulkanikus szigeten, akkor tévedünk, mivel egy ideig valóságos hóvihar tombolt a népszerű nyaralóhelyen.

Jelentések szerint Míkonosz, Szírosz, Androsz és Naxosz is kapott a náluk igen ritka csapadékból. A helyiek több mint tíz éve nem tapasztaltak hasonlót és lássuk be, az apró szigetek nyáron is kihívást jelentő meredek útjai pillanatok alatt járhatatlanná és veszélyessé váltak. A hétfői és a keddi nap is iskolaszünetnek minősül, hiszen a gyerekek nem tudják biztonságosan elérni az intézményeket. Mivel a vírus miatti lezárások alatt náluk is átálltak az online oktatásra, ez most nem okoz gondot.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mykonos Italian Team (@mykonos_it)

A havas görög tengerparti és városi tájak legalább annyira megkapó látványt nyújtanak, mint az egy hete publikált cikkünkben a Veron-hegyen, de az extrém időjárás aggodalmat szül, hiszen ez is a klímaválság mutatója.

Forrásaink voltak: Instagram, greekreporter.com