Fotó: Unsplash

Egy fővárosi pláza tárt karokkal várja a feleslegessé vált ruháid

Régóta vártunk már egy megbízható, hiteles és kontrollált használtruha-gyűjtő helyre, amit most meg is kaptunk a budapesti Nyugati tér Westendjében. A ReStore küllemében olyan, akár egy igényes üzlet, de nagyon fontos, zöld küldetéssel bír, és tőlük nem elviszünk holmikat, hanem mi visszük be hozzájuk.

Sokunknak jelent problémát az otthon felgyülemlett használt, de továbbiakban nem hordott ruhamennyiség. Gyűjtögetjük, gyűjtögetjük, kerülgetjük és nem jutunk egyről a kettőre. A jó állapotban lévő holmikat elajándékozhatjuk, esetleg el is adhatjuk, de utóbbi nagyon időigényes folyamat. A jelenlegi háborús helyzetben is gondolhatjuk, hogy az összes humanitárius szervezet fogadja a használt ruhákat, bébitől a felnőttig, de sok helyen nem tudnak érdemben mit kezdeni a rengeteg beérkezett adománnyal és azzal is szembesülhetünk, hogy pillanatnyi “stopot” mondanak.

A felgyülemlett ruhákkal azonban nagyon is lehet mit kezdeni, ráadásul most egy olyan helyet ajánlunk, ahol kontrolláltan, garantáltan célba ér a textília és otthon nyugodtan dőlhetünk hátra: jó helyen vannak a göncök.

A Westend I. emeletén található ReStore-ba kifejezetten műanyag zsákban várják a ruhaneműket, mely szintén újrahasznosításra kerül, így két legyet üthetünk egy csapásra. A leadott ruhák után a pláza Westend App pontokat ad, melyeket vagy azonnal átvehető ajándékokra, vagy faültetésre válthatsz be!

A tervek szerint tematikus gyűjtések, workshopok, természettudatos életmóddal foglalkozó előadások is lesznek, ezzel is kreatívan kezelve az ismeretterjesztést, érzékenyítést egy olyan témáról, ami mindannyiunknak fontos. A gyűjtőpont egyébként a Föld napján, április 22-én nyílt és szerencsére nagy népszerűségnek örvend. Külön konténer van a cipőknek és a ruháknak, egy tapasztalt cég, a Textrade végzi a válogatást, mely után a következő módon kapnak új életet:

55% – 65%-át értékesítik, eladományozzák

10-12%-a ipari törlőrongyként kap második életet,
10-12% -ból fonalat, textil alapanyagot készítenek,
6-8%-a töltő vagy másodlagos tüzelőanyagként újrafelhasználásra kerül,
csupán 1%-a nem újrahasznosítható.

Ha tehát a Westendbe visz az utunk, nyugodt szívvel vigyünk is egy-két zsák használaton kívüli ruhát! A saját és a bolygó javára válik!

További információt ITT találsz a ReStore-ról.