Prágán túl: látnivalók Csehországban

Fedezzétek fel a környező országokat is, rengeteg kincset rejtenek magukban.

Prága Csehország fő- és egyben legnagyobb városa a történelmi központjának köszönhetően (az UNESCO listájának része 1992-től) a legszebb helyek egyike. De mi mindent érdemes még felfedezni ebben a kincsekkel teli országban? Segítünk!

Český Krumlov

Český Krumlov Dél-Csehországban, České Budějovice városától 22 km-re délnyugatra fekszik, a Moldva folyó kettős kanyarulatának partján; Csehország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A turisták tömege kissé rontja a történelmi helyszín egyébként gyönyörű hangulatát. Gyönyörű vára a prágai után a második legnagyobb az országban, a főteret festői házak veszik körül. Néhány gyönyörű kilátás is nyílik az egész városra.

Litomyšl

A szintén az UNESCO listáján szereplő kisváros egy gyönyörű reneszánsz kastéllyal a Pardubicei kerületben található, Svitavtól mintegy 17 km-re északnyugatra. A klasszikus betekintő túrákon kívül a kastély tartalmaz egy zongorákról és színházi előadásokról szóló kiállítást, a városi galériát a második emeleten, Olbram Zoubek szobrait és az elnökök látogatására megemlékező emléktáblát.

Kroměříž

A Zlín régióban található Kroměříž 1997-ben Csehország legszebb történelmi városa volt. Egy évvel később az Érseki palota az UNESCO Világörökség része lett a Palotakerttel és a Virágoskerttel együtt. A turistákat a Főtér az árkádos házaival is magával ragadja. A városban hagyományosan minden évben meg van tartva a nemzetközi katonadal fesztivál és a szellemi zene fesztiválja.

Kutna Hora

A Csehország közepén fekvő Kutna Hora városát a XIII. században alapították, köszönhetően a környékbeli ezüstbányáknak. A településnek magyar vonatkozása is van, 1471-ben itt választották cseh királlyá Jagelló Ulászlót, aki Hunyadi Mátyás után II. Ulászló néven magyar királyként is uralkodott. A települést Prágától kevesebb mint egy órányi autóútra találjuk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ach te Czechy! (@czechstagramer) által megosztott bejegyzés

TiPP: Ha láttad már Prágát, és nyaraltál már Csehország valamennyi bájos kisvárosában, az ország legkülönlegesebb természeti látnivalóit Csehország északi felében találod: a csehországi sziklaparadicsomot. A különleges alakú formációkra csiszolódott homokkőből álló sziklavárosokat tornyok, gigászi kőlabirintusok és szűk hasadékok alkotják! A látványosság három helyre koncentrálódik, a Prágától északkeletre fekvő Cseh Paradicsom, a német határ menti Cseh-Svájc, valamint a lengyel határ mentén található Adršpach és Teplice-i területre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Aga & Marcin (@zavadventures) által megosztott bejegyzés

Beutazással kapcsolatos tudnivalók:

2021. 05. 15-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

  • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való  tartózkodás 3 hónapig megengedett;
  • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
  • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

A fővárosban, Prágában a nyári időszakban 2 főre, 1 hétre (július 20-27) 68.000 forinttól indulnak a szállásfoglalások. Érdemes nézelődni.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia, konzuli szolgálat, repjegykirály.hu)

(Fotók: Getty Images)