Érdekességek a pizzáról
Mondunk 5 érdekes dolgot a pizzáról. (Fotó: unsplash)

Tudod, mennyibe került a világ legdrágább pizzája? – 5 érdekes tény az olaszok nemzeti ételéről

Az olaszok nemzeti ételét ki ne kóstolta volna?! A pizza a valaha volt legnépszerűbb, legkedveltebb étel szerte a világon, de higgyétek el, tud újdonsággal szolgálni!

Bár kutatások kimutatták, hogy egy átlagos pizzázás során körülbelül 744 kalóriát falunk fel, kevés embert találunk, aki ne szeretné ezt a sokarcú ételt. Hoztunk róla 5 érdekes tudnivalót.

Ezer éve használják a pizza szót

A pizza nagyon régi étel, amit mi sem mutat jobban, hogy magát a szót legalább ezer éve használják: az első írásos emlék róla egy dél-olaszországi latin szövegben tűnik fel az időszámítás kezdete után 997-ben.

Nem, nem az olaszok fogyasztják el a legtöbb pizzát évente

Az olaszok a közelében sincsenek a győztesnek, akik természetesen ebben a kategóriában is az amerikaiak. Ők átlagosan 10 kilogrammot fogyasztanak el évente.

Tudtad? Az amerikai pizza-imádatnak újabb lökést adott a második világháború, hiszen az egykor Olaszországban állomásozó amerikai katonák előszeretettel fogyasztották az Európában megkedvelt pizzát.

Olaszország lüktető ereje

Olaszország a pizza szülőhazája, és ma is nagy becsben tarják ott ezt a tésztaféleséget. Közel 25 000 pizzéria működik Itáliában, amelyek összesen mintegy 120 000 embernek adnak munkát, és évente 5 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. A pizza tehát nemcsak a kultúra része, hanem fontos nemzetgazdasági tényező is.

A világ legdrágább pizzája több, mint 3 millió forintba került

A világ legdrágább pizzája 12 000 dollárba (több mint hárommillió forint) került, amit Renato Viola séf készítette el. Miért volt ennyire drága? Mert három különböző féle kaviár, vörös garnélarák, mediterrán homár és tengeri tücsök került rá.

A pizza alapja nem a paradicsomszósz volt

Az 1800-as évekig a pizzát Európában még nem paradicsomos alappal, hanem tejföllel, zsírral kenték meg. A paradicsomot hiába ismerték már a 16. században, akkoriban még mérgezőnek tartották, így először Nápolyban kezdték el használni, ezután lett csak a pizzák nélkülözhetetlen alapja.

És hol is lehetne a világ egyik legjobb pizzériája, ha nem Nápolyban?!

Legalábbis a Tripadvisor szerint, ahol a Di Matteo nevű pizzéria nagyon jó értékelést kapott.

Természetesen rengeteg komment érkezett a Di Matteo pizzériához, ahol az emberek egyöntetűen kiemelik, hogy bár mindig rengetegen vannak, a kiszolgálás gyors, a személyzet kedves, a pizza pedig? A pizza természetesen isteni. Kell ennél több? Kötelező hely, ha Nápolyban jársz!

Az utazás még várat magára, de szerencsére itthon is vannak remek pizzériák, amik egészen Olaszországig repítenek! Rögtön ajánlunk is 4 remek helyet:

  • Ha a fővárosban élsz: Digó vagy Belli di Mamma, ami nem mellesleg a TOP 50 Pizza nemzetközi versenyén, a 44. helyezést érte el az Európai rangsorban.
  • Ha a főváros közelében: La Pizza Nostra
  • Ha picit távolabb, a nyugati határszélen: Forum Pizzeria

Olvass a spanyolok nemzeti ételéről, a paelláról is. Azt tudtad, hogy először kapott vegán étterem Michelin-csillagot? A konyhán túl gyere, utazz velünk, és kukkants bele a Horvátországról szóló anyagunkba vagy nézd meg, milyen egy igazi jégvulkán. Unod a bezártságot? Szívesen kimozdulnál? Ebben is tudunk segíteni!

(Nyitókép: unsplash)