Piros hó borítja a francia Alpokat

Vigyázzunk azzal a kijelentésünkkel, "majd ha piros hó esik" - ugyanis ma már ezt sem elképzelhetetlen jelenség....

Ma már nem elképzelhetetlen jelenség piros havat látni. A francia Alpok tetején épp úgy vöröslik a hó, mintha vérben úsznának a gleccserek.

A különös jelenséggel kutatók foglalkoznak, amit egyébként gleccservérnek neveztek el – írja a Femina.

Mi áll a hátterében?

Az elszíneződésért egyfajta mikroalga a felelős, ami a hóban is megtalálható, 1000-3000 méteres tengerszint feletti magasságban. Az Alp Alga koordinátor kutatója, Eric Maréchal elmondta:

“Akárcsak az óceánokban, tavakban és folyókban élők, a gleccserekben lévő mikroalgák is a tápláléklánc alján helyezkednek el, és más rokonaikhoz hasonló módon ezek a lények is reagálnak a környezetszennyezésre és a klímaváltozásra. Az ilyen élőlények olyannyira aprók, hogy méretük egy milliméternek csupán több ezred részét éri el. Képesek egy sejtként vagy telepeket alkotva is élni. Folyékony vízben és hóban egyaránt megélnek, és fotoszintézis útján képeznek cukrokat.

Noha ezek az algák eredetileg zöldek, a klorofill mellett karotinoidokat is tartalmaznak, ugyanazt az anyagot, ami az almát vagy a narancsot is pirosra, illetve narancssárgára színezi. A karotinoidra azért van szüksége az algának, hogy megvédje a fény káros hatásaitól. Amikor az algavirágzás zajlik, nagy mennyiségű alga képződik, és a hó vörös színre vált” – magyarázta Maréchal.

Az algaképződést pedig sajnos a hegytetőkig jutó, levegőben lévő szennyeződések is serkentik a gleccserekben, ezért figyelhető meg a jelenség a francia Alpokban, amolyan válaszreakció a klímaváltozásra.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: Getty Images)

(Fotók és forrás: The Guardian, wikipedia, femina)