Álom luxuskivitelben — szervezett sétákon járhatjuk be a gyönyörű Párisi Udvart

2019 novemberében adták át a teljeskörűen, csodálatosan felújított Párisi Udvar épületét. Ha sokat gondolkoztál már rajta, hogy szívesen végigjárnád a pompás helyet, akkor most eljött a te időd. Az Imagine Budapest jóvoltából egész májusban bejelentkezhetsz egy épülettúrára.

Időről időre jelentkezik új és izgalmas urbanisztikai túrákkal az Imagine Budapest, mi most az egyik legnépszerűbb, legtöbb érdeklődőt vonzó programjukat ajánljuk.

A Párisi Udvar ragyogóbb, mint valaha, ötcsillagos luxusszálloda, étterem, kávézó is működik benne, ám leginkább a vendéglátóegységek felkeresésével lehet beférkőzni a lélegzetelállító kupola alá. Most az Imagine Budapest jóvoltából közelebb kerülhetünk az épülethez, történelméhez, részletesen mutatják be nekünk a fenséges budapesti ékkövet. Ráadásul 10%-os kedvezményt biztosító bónt is kapunk a Párisi Passage Café & Brasserie-be, ha a sétát követően kávéznánk, sütiznénk esetleg ebédelnénk egyet.

A sétákra ITT tudtok jelentkezni, megannyi időpont közül választhattok.

Az épületről

Megannyi funkciót betöltött már: Pollack Mihály tervei alapján itt állt a Bruden-ház, ami Magyarország első modern üzletháza lett. 1883 körül elbontották, mert a Belvárosi Takarékpénztár vásárolta meg, hogy itt alakítsa ki tekintélyt parancsoló székházát. Nagyszabású pályázati kiírást tettek közzé, 43 pályamű érkezett, melyből végül Schmahl Henrik terve valósulhatott meg. Az építész figyelembe vette a hely kereskedelmi múltját, így a párisi Udvar passzázsát újratervezte, ide nem csak a Takatékpénztár dolgozói léphettek be, hanem a városlakók is. Az irodák az első két szinten kaptak helyet, továbbá szolgálati lakásokat is kialakítottak, de műtermet is jegyeztek a pompás épületben. A mór és gót stílusjegyekkel játszó historizáló épület sajnos a II. világháború után államosítás áldozata lett, számos átalakítása nyomán megkopott régi fénye.

Következett az Ibusz-palota időszak, kis butikokkal a passzázsban és az ikonikus Jégbüfé is itt kapott helyet. A rendszerváltás előtti renoválások valójában inkább rombolások lettek: a fércmunka sok eredeti részlettel végzett, a pusztulás irányába lökték az épületet. Sokáig üresen állt, senki sem foglalkozott vele, egészen 2014-ig, amikor az önkormányzat több mint 2 milliárd forintért értékesítette, az arab illetőségű Mellow Mood Group pedig mintegy 12 milliárdos beruházás után 2019-re készült el a Párisi Udvarral, a nagyszabású, teljeskörű, minden várakozást felülmúló felújítással.

Forrásaink voltak: Wikipédia, imagine.hu