Ötéves börtön és pénzbüntetés várja az Indiából hazatérő ausztrálokat

Ötéves börtön és komoly pénzbüntetés vár azokra az ausztrál állampolgárokra, akik hazatérnének a koronavírus-járvány sújtotta Indiából.

A BBC beszámolója szerint az egészségügyi minisztérium azzal magyarázta a teljes zárlatot, hogy már így is nagyon sokan vannak olyanok karanténban az országban, akik Indiában fertőződtek meg a betegséget okozó vírussal.

A teljes tiltás előtt a kormány leállította a két állam közötti repülőgépforgalmat. A mostani döntés értelmében nem léphet be Ausztrália területére az, aki az érkezést megelőző 14 napban Indiában volt.

A hazatérő ausztrálokat ötéves börtönre és hatvanhatezer ausztrál dolláros (több, mint 15 millió forintos) pénzbírságra büntetik.

Indiában jelenleg mintegy kilencezer ausztrál állampolgár tartózkodik, közülük a hatóságok hatezret tartanak veszélyeztetettnek.

Ausztrália történelmében ez az első eset, hogy bármilyen okból bűncselekménynek számít az országba való hazatérés.

A döntés sokakban megütközést keltett, hiszen a lépéssel a kormány gyakorlatilag magára hagyta az Indiában élő, esetleg veszélyben lévő állampolgárait; az egészségügyi minisztérium közleményében viszont kitart a szigorú intézkedés mellett, mellyel tudják, hogy sokakat nehéz helyzetbe hoznak, viszont mindenáron meg akarják védeni az ország állampolgárait.

Indiában már 19 millió fertőzést regisztráltak, a halottak száma meghaladja a 230 ezret. Szakemberek szerint a valós adatok ennél sokkal rosszabbak, a kór akár ötször ennyi emberéletét is követelhetett már.

Ausztrália a döntését csak május 15-én vizsgálja felül.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: pixabay)