Összeszedtük, hova, milyen feltételekkel lehet utazni

Magyarországról összesen 16 országba tudunk már korlátozások nélkül utazni.

Péntektől Ukrajna és Magyarország között is életbe lépett az egymás vakcinaigazolványait elismerő megállapodás,

a beoltott ukrán és magyar állampolgárok teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltást kaptak,

jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookján.

Ukrajnával együtt már 16 országgal van ilyen egyezség. Szerdán előbb Marokkóval, majd Albániával is megállapodást kötött Magyarország a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról. Korábbi megállapodások alapján még: Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Szlovákia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

Görögországban és Bulgáriában is bejelentették, hogy bármelyik oltást elfogadják a belépésnél. Németországba ugyancsak korlátozások nélkül lehet utazni szárazföldi úton, ha viszont valaki repülővel érkezne, teszt szükséges, vagy egy igazolás arról, hogy a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson – egyikét megkapta, és a második dózis után eltelt 14 nap.

Ausztriában és Spanyolországban azonban elfogadják a nyugati vakcinák mellett a WHO által vészhelyzeti használatra ajánlott Sinopharm oltást is. A Szputnyik V-t azonban egyelőre nem.

Számos uniós országban pedig egyelőre egyáltalán nem mentesíti az utazókat az oltás a bevezetett korlátozások alól, így negatív PCR- vagy AG-antigénteszt vagy karanténkötelezettség szükséges a beutazáskor, erről feltétlenül érdemes tájékozódni utazás előtt a Konzuli Szolgálat folyamatosan frissített oldalán.

Olaszországban például egészen július 30-ig hatályban van az olasz egészségügyi miniszteri rendelet.

Eszerint az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől – az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

Május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt.

Portugália vagy Franciaországban még a tranzitforgalomtól is elvárt a teszt bemutatása. Franciaországban hivatalosan nem kell regisztráció, de a belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: Konzuli Szolgálat, Portfolio)