Örökbefogadók napja és Fényjáték a Füvészkertben!

A Füvészkert ezekben a hónapokban éli a főszezonját, október utolsó napjáig minden nap reggel 9-től 17 óráig nyitva tart, ezekben a napokban pedig teljesen felpörög az élet a józsefvárosi zöldben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez tartozó botanikuskert társasági életre buzdítja a zöldre vágyó budapestieket. Áprilisban több más program mellett Sakura ünnepet tartottak, és szakértő vezetett be az ehető vadnövények világába, május végén pedig programok sorával várnak a kivirágzott fák hónapjában.

Idén május 21-én, szombaton tartják az Örökbefogadók napját és a Biológiai sokféleség napját a józsefvárosi Füvészkertben, szombat és vasárnap este pedig Varázslatos Füvészkert címen fényjátékot tartanak (ez külön program, külön belépőjeggyel).

Mit jelent a növény-örökbefogadás?

A Füvészkertben zajló fantasztikus szakmai munkát, három támogatási fokozatban patronálhatjuk mi is, sőt május 21-ig last minute még mi is örökbe fogadhatunk! Az Orchidea, Magnolia és Ginkgo fokozatról bővebben itt olvashatsz.

Az Örökbefogadók napján pedig hagyományosan a Füvészkertet támogatókat növényajándékkal jutalmazza meg a szervezet. Mindhárom örökbefogadói kategóriához jár ajándék növény.

Sokféle program a Biológiai sokféleség napján

Holnap közös aktivitások sorát kínálják a Biológiai sokféleség napja keretein belül is. Hogy miről szól ennek az üzenete?

„A biológiai sokféleség fennmaradása a jövőnk záloga, mindannyiunk életét befolyásolja.

Az ELTE Füvészkert kiemelten fontos természetvédelmi feladata a veszélyeztetett, védett növények megőrzése, mesterséges elszaporítása, visszatelepítési kísérletek folytatása. A Füvészkert gyűjteményei több mint 8500 növényfajt, 150 hazai veszélyeztetett, és 250, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által veszélyeztetettnek minősített, “vörös könyves” fajt őriz, ill. mutat be, ezzel segítve a növényi biodiverzitás megőrzését” – szól a programajánló, amelynek minden állomását itt nézheted meg.

Mágikus utazás kapuzárás után

Ha a 250 éves múltra visszatekintő botanikus kertben az öreg fák között sétálva, a felújított üvegházak zöld élőlényeit megcsodálva annyira beleszerettünk a helyszínbe, hogy a burjánzó kertet megnéznénk este is, amikor egyébként már zárva tart, két alkalmat is kínál a Fényjáték: „a vetítésnek és a fényinstallációknak köszönhetően megelevenednek a kert növényeinek formái, textúrái. A látogatók egy különleges atmoszférájú mágikus utazáson vehetnek részt” – szól a különleges látványosság ajánlója. Itt olvashatod el a program részleteit.

Érdemes tudni: tilos a kertbe kutyát behozni, dohányozni, kerékpározni, labdázni.

A növény-örökbefogadók szombaton díjmentesen látogathatják a kertet!

Belépőjegyek: felnőtt jegy 1200 Ft, diákjegy 600 Ft, nyugdíjas jegy 900 Ft, családi jegy 3500 Ft, havi bérlet 3000 Ft, éves bérlet 15.000 Ft

 

Füvészkert

Cím: Budapest 1083, Illés u. 25.

Nyitva tartás: a kiállítási épület nyitva tartása: 10-17 óráig; szünnap: kedd

Weboldal