Óriási az áremelkedés az olívaolaj piacon, kiderült, miért!

Aki szereti az olívaolajat, annak van egy kevésbé jó hírünk.

Óriási áremelkedés megy végbe az olívaolaj piacán

A nemzetközi piacokon 25-40 százalékkal drágábban adják az olívaolajat, mint egy évvel korábban, azaz 100 kilogramm lédig extraszűz olívaolajat most 272-470 euróért mérnek – derül ki a Nemzetközi Olívaolaj Tanács (IOC) adataiból. Az extraszűz mellett a többi olívaolaj kategória ára szintén folyamatosan emelkedett az elmúlt évben, az olíva törkölyolaj, a nem szűz finomított olívaolaj, a szűz olívaolaj és a lampante olívaolaj ára is kétéves csúcsot ért el – írja a napi.hu.

Az idei jó termésnek ígérkezik, ilyenkor pedig a termelők áremeléssel igyekeznek pótolni a rosszabb évek elmaradt bevételét. Ennek pedig az a következménye, hogy nagyot drágul az olíva – tudta meg a 24.hu.

„Az EU a világ vezető olajtermelője, a teljes termelés 67 százalékát adja, körülbelül 4 millió hektáron. Az unión belül a spanyol termelés messze a legnagyobb, körülbelül 1450 ezer tonna, őket követik az olaszok 270 ezer tonna körüli termeléssel, majd a görögök jönnek nagyjából ugyanennyivel, végül a portugálok számítanak még nagy termelőnek hozzávetőleg 100 ezer tonnával. Az EU adja a világ összfogyasztásának nagyjából 53 százalékát, a legnagyobb fogyasztók a görögök fejenként évente több mint 20 kilogrammal” – írja a napi.hu.

Tudtad?

  • Friss tanulmányok szerint a rendszeres olívaolaj fogyasztás eredményesen lép fel hosszú távon a csontritkulás ellen, segíti a csökkenteni annak kockázatát.
  • Az olívaolaj fogyasztásának régóta ismert előnye a gyomorra és az emésztésre gyakorolt pozitív hatása. Éhgyomorra fogyasztott evőkanálnyi olaj serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)