Olaszország visszaadja Görögországnak a Parthenón egy darabkáját

A két ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre négy évre kerül Athénba.

Olaszország visszaadja Görögországnak az athéni Akropoliszon álló Pallasz Athéné-templomot, a Parthenónt díszítő fríz egy darabját, egy istennőlábat, amelyet jelenleg Szicíliában, a palermói Antonio Salinas Régészeti Múzeumban őriznek – írja az MTI.

A márvány szobortöredék egy trónon ülő istennőnek a tunika alól kikandikáló lábát ábrázolja. Az istennő Peithó, a szerelmi rábeszélés istennője, vagy Artemisz, a vadászat istennője lehet. A hajdan a Parthenón keleti oldalának nagy frízét díszítő töredék a 19. század elején került tisztázatlan módon Robert Fagan akkori szicíliai és máltai brit konzul gyűjteményébe. A kollekciót Fagan halála után, 1820-ban az özvegy a Palermói Egyetemnek adta el. A Parthenón-töredékért cserébe az athéni Akropolisz-múzeum kölcsönad Szicíliának két jelentős műkincset, Pallasz Athéné egy több mint 2400 éves fej nélküli szobrát és egy i.e. 8. századi geometrikus amforát.

A két ország kulturális minisztériuma között létrejött egyezség alapján a Parthenón-töredék formálisan egyelőre négy évre, a két másik régiségért cserébe kerül Athénba, de a kölcsönmegállapodás négy év után megújítható lesz, és a valós cél az, hogy a márványdarab tartósan Athénban maradjon.

Extrém esküvői helyszín. A világ legjobb látványosságai közé került ez a magyar épület.