Olaszországban még a Mekiben is megszólít a történelem

A világ egyik legismertebb gyorsétterem-lánca többször keveredett már ásatási ügyekbe és több olyan egységükről tudunk, melyek vendégterében, vagy éppen az alatt római kori régészeti kincseket tekinthetünk meg.

600 meki, ahol parmezánt is majszolhatunk

Egy Big Mac menüt szeretnék nagy krumplival és kólával… hangzik el a világon másodpercenként a mondat — és igen, még a gasztronómiában viccet nem ismerő olaszok sem vetik meg a mekizést. Igaz, 600 működő egységükkel meg sem közelítik például Franciaországot, ahol az EU-ban a legtöbb McDonald’s-ot találjuk. Szám szerint 1485-öt. Az olasz mekiknek nem csak az a specialitásuk, hogy snacknek árulják a parmezán sajtot és panzerottit is lehet kapni a burgerek mellett, hanem több alkalommal egészen közel kerültek az ország régészeti kincseihez. Olyannyira, hogy országszerte találni olyan gyorséttermeket, ahol testközelből lehetünk tanúi a történelemnek.

 

Római specialitás

Természetes, hogy a kultúra bölcsőjében nem meglepő még az sem, ha valaki a kertje végében bukkan a Via Appia egy részletére, de egészen izgalmas az, ahogy a multi kezeli a régmúlt emlékeit. Vegyük például a római Termini pályaudvarnál lévő üzletet, ahol egészen monumentális részletek láthatóak a több mint 2500 éves Servius-féle falból. Igaz, állapotuk közel sem olyan jó, mint például a Forum Romanum épületeinek, de akkor sem mindennapi a sültkrumplizás az ókori falak mellett.

Elhagyatott út és csontvázak az étterem alatt

Marino körülbelül 40 kilométerre található az olasz fővárostól, 2014-ben pedig náluk is különös eset történt egy új McDonald’s építése kapcsán. Az előkészületekkor bukkantak az I. és II. század közötti leletekre, ám ahelyett, hogy felhagytak volna az építkezéssel (vagy betemették volna, amit sok esetben tesznek a feltárás helyett) a gyorsétterem-lánc beszállt az ásatások költségeibe.

Úgy alakították ki az éttermet, hogy a vendégtérből üvegpadlón át is látszanak az ókori lenyomatok, de látogathatóvá is tették őket. A Via Appiára vezető mellékút maradványain felül három csontvázat is találtak, melyeket megtekinthetnek a marinói romokhoz érkezők. A multi körülbelül 300 000 eurót inveszált a régészeti feltárásokba.

Gyorsétterem az ókori fürdőben? Ne tovább!

Pozitív példákból ezt a kettőt tudjuk említeni, de legutóbb nagyon messzire ment az amerikai vállalat: Rómában Caracalla Termái mellé kezdtek el felhúzni egy egységet. Az építkezést azonban még időben leállították — ez a szintű beavatkozást már nem nézte jó szemmel az olasz kultúráért felelős minisztérium. Az előzetes belegyezések ellenére Virginia Raggi, Róma polgármestere kitiltotta az építkezést és azonnali hatállyal leállította a projektet — a város legnagyobb örömére. Mindennek van határa, és hiába szerzett már az előző emlékmegőrzéssel jó pontokat a multi, ez tényleg mindenkinél kiverte a biztosítékot.

Forrásaink voltak: this-is-italy.com, atlasobscura.com, nytimes.com, ancient-origins.net,