Nyár, utazás, buli: összegyűjtöttük a legjobb ingyenes európai zenei fesztiválokat!

Ha nyár, akkor koncertek, fesztiválok és persze utazás. Szerencsére nem kell feltétlenül választani a kettő között, Európa számos nagyvárosában élvezhetjük a fesztiválhangulatot anélkül, hogy súlyos árakat fizetnénk a belépőkért. Ezekből merítettünk egy nagyot Londontól Toszkánáig.

A legtöbbször azért utazunk, hogy eljussunk egy-egy izgalmas városba, de van, amikor megfordul a dolog és egy vagány fesztivál miatt tűzünk a térképre egy helyet, amit aztán épp egy fesztivál apropóján nézük meg. Most összegyűjtöttünk néhány ingyenes nyári zenei programot, amiket szuperül összeköthetünk egy izgalmas városnézéssel!

UK, London – West End Live – június 26-27.

Mi az, amit nem érdemes kihagyni, ha Londonban jár az ember? A színház itthon sem a legolcsóbb szórakozási formák egyike, de ha a West Enden néznénk meg egy darabot, igencsak a pénztárcánkba kell nyúlni.

Ha idén június végére tervezünk egy londoni kiruccanást, két napon át ingyenesen élvezhetjük a legjobb londoni West End musicaleket. Ez az a kezdeményezés, amely London egyik legdrágább szórakozási formáját a legolcsóbb szórakozássá teszi.

Minden évben egy hétvégén ingyenes szabadtéri előadásokat várják a Trafalgar téren a zenei színházak rajongóit. Az idei kínálatban szinte minden most futó musical legnagyobb slágereit hallgathatjuk meg, amelyek közül sok nekünk is ismerős lehet: Rómeó és Júlia, A szépség és a szörnyeteg, Frozen, A nagy Gatsby, Hamilton, az Oroszlánkirály, Mamma Mia, Mary Poppins, My fair lady, a Nyomorultak vagy akár Az Operaház fantomja.

Hollandia, Hága – Parkpop – június 12.

Kíváncsi vagy kontinensünk egyik legnagyobb és legrégebb óta működő fesztiváljára?

Akkor a holland és nemzetközi fellépőket felvonultató egy napos, ingyenes hágai Parkpop fesztiválon a helyed, amelyet idén először történelmi helyszínen, Hága belvárosában, a központi pályaudvarral szemben rendeznek meg.

Az immár 40. Parkpop fesztiválon fellép többek közt a birminghami dub/reggae együttes, az UB40, akik 3 éve hazánkban teltházas, örömkoncertet adtak. Hallható lesz továbbá a holland rock, soul, pop és indie vezérelte zenéket játszó DI-RECT, akik szintén megmutatták már közönségkedvenc számaikat merész kísérletezéseikkel együtt a magyar rajongóiknak.

Megcsodálhatjuk élőben Maan csodálatos hangját, aki 6 éve megnyerte a The Voice-t Hollandiában, és azóta slágert slágerre halmoz. Megismerhetjük továbbá a holland rappert, Kevin & The Animals-t is, ha pedig az elektronikus zene a mindenünk, akkor vélhetően Goldband ütemeire táncolunk majd leginkább. A szombati popzenei fesztivál hangulatába már péntek este belekóstolhatunk, amikor egy mini belvárosi fesztivál kerekedik Hága utcáin. Ha pedig Rotterdamba vagy Amszterdamba repülünk, onnan nem kell egy órát se autóznunk, hogy elérjünk Hágába.

Olaszország, Chiusi – Lars Rock Fest – július 8-10.

A Lars Rock Fest egy immár tízéves ingyenes, független zenei fesztivál, amelynek egy bájos toszkán település, Chiusi ad otthon. Színpadjain számos neves alternatív eladók megfordultak már. Az idei fellépők sorát folyamatosan jelentik be Facebook-on, legutóbb pl. a 10-ei fellépő kilétét illetően hullt le a lepel.

A német faUSt zenekar érkezik Siena megyébe, hogy kísérleti rock zenéjével ejtse bámulatba a résztvevőket. Július 8-án az amerikai post-punk együttes, az Algiers, másnap a shoegaze/alt-rock stílust képviselő szintén amerikai Nothing együttes és a posztpunk zenét játszó brit Porridge Radio gondoskodik a talpalávalóról.

A zene mellett egyéb művészeti ágak is bemutatkoznak a háromnapos fesztiválon. Fotókiállítások, művészeti előadások mellett lesz többek közt újrahasznosítási workshop (nem véletlen, hiszen ez egy ökofesztivál), főzőműhely, jógaóra is.

Az étel- és italkínálatban a toszkán nevezetességek kapnak főszerepet, szóval lehetőségünk lesz a helyi gasztronómia alapos felfedezésére is. A szenvedélyes bakelit- és CD-lemezgyűjtők is kincseket lelhetnek, az olasz nyelv szerelmesei pedig könyvkiadók különlegességeit fedezhetik fel.

Legkönnyebben Olaszországba repülve közelíthetjük meg. Rómából 2 órán belül autóval, Pisából pedig kb. 3 óra alatt vonattal is elérhetünk a fesztiválnak helyet adó toszkán kisvárosba.

Ausztria, Bécs – Duna-sziget Fesztivál 2022 – június 24-26.

Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri zenei fesztiválja egy bécsi szigeten zajlik. A hosszú, mesterséges Duna-sziget ad otthont az évente visszatérő eseménynek, ahol főként helyi előadók, de alkalmanként nemzetközi sztárok is fellépnek.

A korábbi rendezvények nemzetközi sztárjai között olyanok szerepeltek, mint Mando Diao, Lisa Stansfield, Amy Mcdonald, Michael Bolton, Sean Paul vagy Sir Bob Geldof. A fesztivál idén több mint 100 fellépővel, 11 színpaddal és 600 órányi zenével készül a kb. 2,5 millió látogatónak. Minden zenei műfaj képviselői helyet kapnak a programban, lesz rock, pop, hip-hop, elektronikus zene, swing, folk, indie, jazz, soul, country és metál is.

A zenei kínálaton kívül a látogatók lazulhatnak a Sport-szigeten, az Action & Fun-szigeten, a #dif22 kirakós rallyn vagy részt vehetnek a pop-up kreatív piac kézműves állomásain.

(Forrás: Kiwi, fotók: Getty, Lars Rock Facebook hivatalos oldal)