Nincs messze, tengerpartja is van, mégsem túl felkapott: 5 ok, amiért mégis érdemes megnézni Albániát

Csodálatos tengerpart, gazdag, lenyűgöző természet és kultúra. Albánia kerüljön fel arra a bizonyos bakancslistára.

Mit érdemes megnézni Albániában, ha egyszer arra tévedünk? Ezeket a helyeket kötelezően ajánlott felvenni a programlistára:

Shkodra

Albánia északi részének egyik legszebb városa, Shkodra, ami a Montenegróval közös Shkodrai-tó partján található. Az ország 5. legnagyobb városa egy nagyon hangulatos belvárossal rendelkezik, és látnivalóban is bővelkedik, itt található a Rozafa vár, illetve egy régi kőhíd is.

Saranda

Saranda Albánia déli részén található 40 ezres város, ami a luxus fellegvára. Ez Albánia egyik legszebb tengerparti része – a domboldalra legyezőszerűen felkapaszkodó házikók, apró csónakok sokasága a kék tengeren. A város mellett található hipnotikus erejű tó, a Kék szem forrás (Syri i Kalter) a nevét onnan kapta, hogy partjának kék, éles szegélyei a szem íriszére emlékeztetnek.

Ohridi-tó

A macedónok és az albánok számára olyan a két ország határán fekvő, gyönyörű, strandokkal övezett Ohridi-tó, mint nekünk a Balaton. A Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava. A tó sajátos ökoszisztémával rendelkezik, eddig több mint kétszáz csak itt honos endemikus fajt írtak le, s ennek köszönhetően 1979-ben az Ohridi-tó felkerült a UNESCO természeti világörökségi listájára.

Prokletije

Albánia északi, Szerbia délnyugati és Montenegró keleti részén fekszik. Legmagasabb pontja az Albánia területén található 2694 méter magas Jezerca-hegy, ahol fantasztikus túrákat lehet tenni, ha valaki aktív pihenésre vágyna.

Gjirokaszter

A dél-albániai Gjirokaszter városa egyike a ritka, remek állapotban fennmaradt ottomán településeknek. A csodálatos történelmi helyszín ugyancsak a Világörökség része.

 

2021. június 10-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Albániába, a védettségi igazolványok kölcsönös elismerésére vonatkozó kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. A védettségi igazolvány birtokosai ugyanazokra a szolgáltatásokra és kedvezményekre jogosultak, mint az albán oltási igazolások birtokosai.

Ami az árakat illeti: mi mertünk nagyot álmodni, és kapásból az Albán Riviérán néztünk körül. Két fő részére, egy júliusi hét, fantasztikus környezetben már 113.ezer forinttól elérhető. Nézzetek körül ITT.

Ha valaki nem preferálja a repülőt, buszos utak is indulnak, 12-13 óra az út.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

 

(Forrás: Konzuli Szolgálat, wikipedia, balkaninfo)

(Fotó: Getty Images)