Nepálban található Ázsia legveszélyesebb autópályája

Az autópálya egyik kanyargós szakaszát a Himalája lábánál több ezer kis tükör szegélyezi.

Mulkot Bazar falu közelében, Kelet-Nepálban, a Banepa Sindhuli Bardibas Road néven is ismert 158 kilométer hosszú autópálya egy szeles szakaszán az egyik támfalat több ezer kis tükör borítja. A tükröket Seti Devi Mata istennőnek ajánlják fel imaként az arra járók, hogy elkerüljék a baleseteket- írja az Atlas Obscura nyomán a Sokszínű Vidék.

A 158 kilométer hosszú autópálya összeköti a Katmandu-völgyet Kelet-Teraival. Igaz, ez egy viszonylag rövid autópálya, a földcsuszamlásoknak és a földrengéseknek kitett Himalája lábánál átvezető út nagyon sokáig, összesen 19 évig épült. Ma ezt az autópályát tartják az egyik legjobban megépített útnak Nepálban, de az egyik legveszélyesebbnek is Ázsiában.

Az autópályán az út négy-öt órát vesz igénybe. A kilátás páratlan Nepál tájára. Mivel nincsen leállósáv, megállni nagyon veszélyes, így a tükröket megcsodálni sincsen nagyon mód. Ha valaki megpróbál megállni, elkerülhetetlenül szembesülnie kell a sofőrök szakadatlan dudálásával, figyelmeztetésével, hogy éppen a kanyarban száguldanak.

A Balatonba is került karácsonyfa. Itt csendült fel először a világ legkedvesebb karácsonyi dala.