Nemzetközi konyha kicsit másképp: bizarr ételek a nagyvilágból

Vannak olyan országok, amelyeknek nemzeti ételeit betéve tudjuk. Vannak azonban kevésbé ismert, sőt, egészen bizarr étkek, amiket csak igazán bevállalósaknak ajánlunk mi magunk is.

Olyan ételeket mutatunk, ami az adott országban kulináris élvezetnek vagy akár hétköznapi ételnek számítanak, számunkra azonban kevésbé ínycsiklandozó.

Ez ízig-vérig az igazán bevállalósak bakancslistája a gasztronómia tengelyén:

Hakarl

Izlandi csemege a sós, ammóniabűzt árasztó hakarl, ami tulajdonképpen kizsigerelt grönlandi cápa húsa, amit hónapokig rothasztanak. Mivel az izlandiak szerint ez nem rothasztás, sokkal inkább érlelés. Kinek, mi!

Ha Izlandon jársz, ne lepődj meg, ha nem találsz hakarlt minden sarkon, ugyanis csak éttermekben, továbbá egyes – speciálisan kijelölt – élelmiszerüzletekben és piacokon szabad forgalmazni.

Madárfészek leves

A kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adják. A madárfészek fehér változatának kilója közel félmillió, a vörösnek több mint kétmillió forint az ára.

Miért ilyen drága? Mert nagyon ritka és egyedülálló!

Csak az ázsiai, sziklás tengerpartokon élő szalangána fecske fészke alkalmas arra, hogy levest készítsünk belőle. A fészek a madár nyálából, apró halakból és algákból áll, ürüléket nem tartalmaz, mivel a fecske nem a fészekbe piszkít. Alkotóelemei miatt magas a protein- és jódtartalma.

A híres fészek barlangok sziklás, magas falán lelhető fel, szűk, csészeszerű a formája. A hím madár akár 35 éven át barkácsol össze egy ilyen fészket.

Surströmming

A surströmming, azaz erjesztett hering a világ egyik legbüdösebb élelmiszere. A svédek évszázadok óta erjesztéssel tartósított hala igazi különlegességnek számít. A fehérje lebontásáért (rohadásért) felelős baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot. Ha bírjuk a szagokat, egy misét azért megér.

Kedvet kaptál? Van egy rossz hírünk: ha valaki tényleg szeretné megkóstolni ezt a valódi svéd különlegességet, menjen Stockholmba, keressen egy parkot és egy konzervnyitót, majd essen neki egy surströmming feliratú fémdoboznak. A folyamatos erjedés okozta térfogatnövekedés és a kellemesnek semmiképpen nem nevezhető illatok miatt nagyon más nem opció, ugyanis repülőre nem lehet felvinni.

Lutefisk

A norvégokat is megosztó nemzeti fogás a tömény lúgoldatban áztatott, kimosott és főtt hal, ami igencsak büdös. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag. Végül kimossák belőle a reakcióba nem lépett maradék lúgot, így a végtermék pH-értéke 10,5-11 körül lesz.

Mopane

Botswana és több afrikai ország vidéki területein nagyon népszerű a hernyó kinézetre hajazó mopane féreg fogyasztása, amit hamuban vagy zsírban sütnek, vagy simán csak megfőzik.

A hernyó szárított-füstölt verzióját zacskóban árulják, amit ők úgy fogyasztanak, mint mi a szotyit. Mi szóltunk!

Escamoles

Az Escamoles a fekete Liometopum óriáshangya tojása és előszeretettel fogyasztják Mexikóban. Sokak szerint vetekszik a kaviár különlegességével. Íze állítólag nyomokban hasonlít a mogyoróéhoz , leggyakrabban pedig tacoban tálalják, a szokásos guacamole mártással. Jó étvágyat kívánunk!

Tudod, mik a legbizarrabb magyar ételek a külföldiek szerint?

A DailyNewsHungary  által készített listán a következő magyar ételek azok, ami a külföldiek számára több, mint furcsák, sőt, egyenesen kiborítóak:

  • sült vér,
  • kocsonya,
  • kakastökepörkölt
  • körmös pacal
  • véres hurka

Szeretnél már utazni? Híreink vannak!

Azt hallottad, hogy márciustól érkezhet a vakcinaútlevél? Utazási szakértők pedig elmondták a véleményüket, mikor vehetjük ismét nyakunkba a világot. És azt olvastad, hogy bámulatos jégvulkán keletkezett Kazahsztánban vagy hogy Peru karbonmentessé teszi a Machu Picchut? Légy képben!

(Nyitókép: unsplash)