Februárban kezdik a német tojásfa díszítését, hogy 10 000 hímese rákerüljön húsvétra

A nagyon kedves családi tradíció 50 éven át tartott, rekorder lett, ám mára már mások díszítik a türingiai Saalfeld legpompásabb húsvéti fáját. Kétség nem fér hozzá, 10 000 dísz kerül rá!

Volker Kraft és felesége, Christa először 1965-ben díszítettek udvarukon tojásfát, jelesen egy almafacsemetét “tojásoztak fel” 18 darab függő dísszel. A fa csak növekedett, a család pedig egyre buzgóbban készítette fel a húsvétra, mígnem odáig jutottak, hogy a terebélyes gyümölcsfa 10 000 darab festett tojásba öltözött. A csodálatra méltó családi tradíció Kraftéknál világszenzáció lett, rekordokat állítottak, saját kertjükbe évente ezrek látogattak el, hogy láthassák a csinos tavaszi almafát.

A hagyomány 2015-ben ért véget: Volker és Christa már a család bevonásával sem szerette volna a további februártól húsvétig tartó szezont díszítéssel tölteni, 50 év éppen elég volt, inkább pihennének, ami abszolút érthető, de elképesztő az is, hogy 2015-ig minden évben erre tették fel a téli-tavaszi időszakot.

De nem maradt Saalfeld tojásfa nélkül: 2016-tól Uwe Gerstenberg vette át a szokást, melynek első lépése az új fa megtalálása volt. Egyszer egy parkban lévő gesztenyefa borult tojásba, de a végleges egy akác lett, a helyi postahivatal előtt. A Volker család természetesen nagyon sok meglévő tojást odaajándékozott a tradíció életben tartójának, így ezen az akácon 2022 húsvétján is ott lógnak a szebbnél szebb hímesek!

Forrásaink voltak: rekord-istitut.org, nbcnews.com