Nem működik megfelelően az EU-ban is használható Covid-applikáció

Hol működik, hol nem.

Magyarországon is hozzáférhető az egységes európai Covid-igazolvány, amely app formájában tölthető le EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) Lakossági Portáljáról tölthető le. Ez a dokumentum a személyes adatok mellett tartalmazza a vakcina típusát és az oltás(ok) időpontját, vagy a koronavírusteszttel/gyógyultsággal kapcsolatos tudnivalókat. És van rajta egy leolvasható QR-kód is, ami lényegében az egész dokumentumot hitelesíti – írja a Telex.

A baj annyi, hogy nem működik megfelelően: egy héttel a bevezetése után még mindig komoly problémák vannak az igazolvány hitelesítésével és használhatóságával.

A magyar és külföldi koronavírus-alkalmazások ugyanis nem minden esetben tudják leolvasni a dokumentumon található QR-kódot, ami egy utazás során kellemetlenségeket okozhat.

A magyar applikáció azt sem képes megjeleníteni, ha valaki átesett a fertőzésen, vagy negatív tesztje van, pedig ezen esetekben is jár a védettségi igazolás. A QR-kódot leolvasni képes EESZT Covid Control nevű applikáció pedig hol működik, hol nem.

A Kormányzati Ügyfélvonalnál azt mondták, „a frissítések még nem mentek végbe”, azaz ne is próbáljanak EU-s védettségi igazolványt leolvasni.

 

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE! és olvass elhagyatott helyekről is: a világban bőven akadnak elhagyatott helyek, igazi kísértetvárosok. Sőt, nemrégiben egy kísértetfalut is eladásra kínáltak Skóciában.

 

(Fotó: Getty Images)