Ezt a négy csodahelyet a virágok szerelmeseinek teremtették

Hollandiától Görögországig összegyűjtöttünk négy varázslatos helyszínt Európában azoknak, akik imádják a virágokat!

Tulipánvirágzás Hollandiában, reneszánsz szobrok felfedezése Olaszország leghíresebb kertjében, sziklafalon megbúvó botanikuskert Spanyolországban – vannak helyek, amelyek ugyan egész évben varázslatosak, de a tavaszi, nyíló virágok még különlegesebbé teszik őket.

A tavaszi fáradtság leküzdésére is csodás lehet egy mini kikapcsolódás, pláne, ha beiktatunk egy fél-egynapos bóklászást egy-egy gyönyörű kertben. Az alábbi összeállítás Európa olyan kertjeibe kalauzol, ahol a növények mellett építészeti remekek, csodálatos panoráma is vár ránk, sőt, végül egy olyan szigetet ajánl, ami önmagában egy kis ékszerdoboz a tenger kékjében.

A világ legszebb tavaszi kertje: Keukenhof

A hollandiai tulipánok világhírűek. Aki testközelből szeretné látni a tulipánmezők virágzását, áprilisban vagy májusban érdemes Hollandiába látogatnia. Ebben az időszakban nyitja meg kapuit a világ legnagyobb virágparkja, az Európa kertjének is aposztrofált Keukenhof tulipánkert Lisse mellett, ami idén március 24-től május 15-ig tart nyitva.

A 32 hektárnyi területen évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el ősszel, hogy tavasszal virágba boruljanak. A kert nem csak a tulipánokról szól (bár több mint 800 tulipánfajta van kiállítva!), hanem több nemzetközi ihletésű kertet is tartalmaz, köztük egy angolkertet, egy japánkertet és még egy rétet is.

A reggel 8 és este fél 8 között nyitva tartó park Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra (fél órán belül elérhető Hágából, Haarlemből, Leidenből és Amszterdamból is). Legegyszerűbben Magyarországról úgy közelíthetjük meg, ha pl. a kiwi.com-on keresztül foglalva májusban akár 13 ezer Ft-tól elrepülünk Amszterdamba, ahonnan közvetlen busz is megy a kerthez.

A parkot rengetegen látogatják, érdemes nyitásra érkezni és a jegyet előre megvenni. És mivel a jegy tartalmazza a „skip the line” funkciót, nem kell olyan sokáig várakozni a sorban a belépés előtt, így több idő marad a gyönyörködni a színes virágokban!

Barangolás a Mediciek korában: Boboli-kert

Firenzében az Arno folyón átkelve kis boltokkal, antikváriumokkal teli szűk utcán juthatunk fel egy nagy térre a Pitti-palotához (Palazzo Pitti). A monumentális olasz műemlék mögött egy dombon helyezkedik el Olaszország leghíresebb kertje, a Boboli-kert, amelyet a 16. század közepén kezdtek el építeni a Mediciek kívánságára.

Az immár 4,5 hektáron elhelyezkedő kert a természet és a művészet találkozásának csodája. Lugasok, ciprusfák között bóklászva szobrokra, szökőkutakra, mesterséges barlangra bukkanhatunk; az itt található amfiteátrumhoz köthetőek a világ első operaelőadásai.

A kert felfedezésére érdemes több órát is szánni, közben megpihenhetünk egy padon vagy a fűben. A panoráma varázslatos a városra is, a felső teraszról pedig – ahol a Porcelángyűjtemény található – a Firenzét körülvevő olajfákkal, ciprusokkal teli dombokra és a régi városfalra nyílik kilátás. Ahogy Firenze úgy a kert is számos filmben feltűnik. Langdon professzor és Sienna kerteken keresztüli menekülését 2 drónnal filmezték itt a Da Vinci-Kód 3. részéhez.

Így juthatsz el Firenzébe: a kiwi.com-on foglalva májusban akár 3636 Ft-ért repülhetsz Pisa-ba, ahonnan egy kb. egy órás vonatúttal már a Mediciek-városában is vagy.

Növényrengeteg a sziklafal tetején: Marimurtra Botanikus Kert

A Földközi-tenger egyik legszebb és leggazdagabb botanikus kertje szokatlan sziklakörnyezetben, a tenger mentén futó meredek sziklán található Spanyolországban. A kertből kitekintve csodálatos kilátás nyílik a kék tengerre. Az 1921-ben épült botanikus kert Carl Faust, német üzletember nevéhez köthető.

A kert neve, a Marimurtra a Mar, azaz tenger és a Murtra, azaz mirtuszfa szavakból tevődik össze. Öt kontinens flórájából több mint négyezer növényfajt fedezhetünk fel itt, pl. kaktuszokat, pálmafákat, vízi növényeket, páfrányokat.

A növények között számos olyan példányt is találunk, amelyek különlegesek koruk vagy méretük miatt. A kertben számos rovar- és madárfaj is él, nagyon odafigyelnek a növények és állatok harmóniájára. A botanikus kert egyedi építészeti remeke a Linné-templom, amihez levezető lépcsősorról bámulatos látvány tárul elénk a lépcsőt övező növényekkel, a különleges kupolás épülettel, és mögötte a tenger kékjével.

A Costa Brava-i Blanes városát a legkönnyebben Barcelonából közelíthetjük meg, a kiwi.com-on májusban már akár 12 ezer Ft-tól foglalhatunk. Barcelonából Blanes-be közel kétórás tömegközlekedéssel juthatunk el, ahonnan akár fel is sétálhatunk a botanikus kerthez, de a buszozást is választhatjuk a festői hegy tetejére.

Szantorini és a rózsaszín virágok

Szantorini az Égei-tengerben fekvő Kikládok egyik szigete. Kétségkívül a világ egyik legszebb és legromantikusabb helye.

A látványos naplementék, a hagyományos fehérre meszelt házak és az óceán lélegzetelállító látványa teszi ezt a szigetet olyan különlegessé. És persze a csodálatos bougainvillea, ami mély fukszia színével tökéletes dekorációként szolgál minden fehér házhoz.

A virágzás április végén kezdődik és egész nyáron át tart. De nem lenne jobb elkerülni a legforgalmasabb hónapokat Görögországban? A perzselő hőmérsékletről nem is beszélve? Épp ezért a tavasz az ideális időszak, hogy meglátogassuk ezt a lenyűgöző szigetet!