Nagyon rossz állapotban van az olaszliszkai pálos kolostor

A kolostor 500 éves múltjával emblematikus idegenforgalmi látványosság lehetne a településen.
Egykoron postahivatal és vendégfogadó is működött az épületben, ma már a végnapjait éli az olaszliszkai pálos kolostor.
A közelmúltban a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakértői is szemlézték-fotózták épületét, s – mint műemléket – megmenthetőnek, felújíthatónak találták. Az erősen leromlott állapotú olaszliszkai Traktér, a község második legrégebbi épülete a települési “alvég” kezdetén található. Az 1508-ban épült, egykori pálos rendi kolostor volt dézsmaszedők háza, postakocsi pihenő és állomás valamint vendéglő, fogadó is.

1504-ben Perényi Imre a terebesi pálos szerzeteseknek adományozta Olaszliszkát azzal a feltétellel, hogy építsenek ott kolostort. Ez 1508-ban meg is történt, ám 1567-ben Olaszliszka visszakerült a szepesi prépostsághoz.

A XVII. század elején királyi dézsmaszedők érkeztek a községbe, akik hosszú éveken keresztül a Traktér épületében tartózkodtak. A XVIII. században postaállomást és vendégfogadót hoztak létre benne.

Az épület múltjához több történet is kapcsolódik, a legismertebb Mikszáth Kálmán: Különös házasság című regénye, amelynek állítólag ez volt az egyik helyszíne. A 19. században vendégfogadót hoztak itt létre, emiatt nevezik ma is Traktér-nak. Szájhagyomány szerint 1847. július 8-án Petőfi Sándor Szerencsről lovas szekérrel utazott Sárospatakra. Miután a város virágcsokrokkal köszöntötte őt megebédelt és elidőzött a Traktér épületében.

Csodaszép téli mesebirodalommá változott a bükki füvesember birtoka.

5 méteres karácsonyfát horgoltak ezen a magyar településen.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: wikimedia)