Nagy bajban van a Földközi-tenger

Több ezer tonna műanyag lebeg a Földközi-tengeren.

A Görög Tengerkutató Központ (HCMR) új tanulmánya alapján mintegy 3760 tonna műanyag, köztük szatyrok, palackok és apró törmelékek lebegnek a Földközi-tenger felszínén – írja az MTI. A szakértők úgy vélik, ez sokkoló mennyiség, főként azért, mert a műanyag nagy része a tengerfenékre süllyed.

Kosztasz Tsziarasz és kollégái szerint a Földközi-tenger térségében sok partszakasz rendkívül sűrűn lakott, részben emiatt a régió a műanyagszennyezés gócpontjának számít. Ehhez járulnak még hozzá olyan tényezők, mint a turizmus, a halászat, a hajózás és a beltenger geográfiája – viszonylag kicsi a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán közötti vízcsere.

Egy új modell alapján évente mintegy 17 600 tonna műanyag jut el a Földközi-tengerbe, ebből 3760 tonnányi lebeg a felszínen, 2800 tonnányi lesüllyed, a többi pedig a partra sodródik.

Világszerte több mint 250 ezer tonnányi műanyag szemét lebeg az óceánok felszínén. „A műanyag tengeri eloszlását vizsgáló szimulációkat jelenleg nagymértékű bizonytalanság jellemzi” – mondta Tsziarasz. Ennek hátterében elsősorban a folyamatok összetettsége áll.

Míg egyes műanyagok, például a zacskók, hosszú időn át a felszínen maradnak, más típusok gyorsan lesüllyednek. Egyes hulladékokat elnyelnek a tengeri élőlények, sok szemét viszont apró részekre esik szét. A szél, a hullámok és az áramlatok ereje aztán messzire juttatja a műanyagot.

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!