Nagy a baj az Antarktiszon

Mallorca szigeténél is nagyobb jéghegy szakadt le az Antarktiszon.

Az ESA (Európai Űrkutatási Hivatal) jelentette be, hogy a világ jelenlegi legnagyobb jéghegye vált le a Déli-sarkvidéken.

A területe 4320 négyzetkilométer körül mozog, vagyis valamivel nagyobb, mint a spanyolországi Mallorca szigete.

A körülbelül 170 kilométer hosszú és 25 kilométer széles jéghegy az A76 jelzést kapta, és az Antarktisz északnyugati részén, a Weddell-tengerben, a Ronne-selfjég nyugati oldalán keletkezett.

Érdekességek az Antarktisztól:

  • Neve a görög eredetű Antarktikosz azaz Arktisszal szembeni szóból ered. Maga az Arktisz az északi sarkot jelöli és az arktosz, azaz medve kifejezésből eredeztethető.
  • Az Antarktisz területe 14,2 millió négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy lényegesen nagyobb a mi kontinensünknél. Európa területéhez hozzá kellene adni Indiát és Madagaszkár szigetét is ahhoz, hogy megközelítsük az Antarktisz nagyságát.
  • Az Antarktiszon július – augusztus a tél időszaka (hiszen a déli féltekén éppen fordítva vannak az évszakok, mint nálunk). A kontinens belsejében télen mínusz 40 és mínusz 70 fok közt van a jellemző hőmérséklet. Rekord hideget – mely egyben bolygónk negatív hőmérsékleti rekordja is – 2013 nyarán (július 31-én) mérték az Antarktiszon, mégpedig a keleti részeken: – 94,7 fokot.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

 

(Forrás: MTI)

(Fotó: Getty Images)