Művészek leheltek életet Olaszország szellemfalujába

A romos házakkal, a romos templommal Bussana szellemfaluvá vált.

Az olaszországi Bussana csendes hegyi falu volt 1887-ig, amikor egy földrengés hatalmas rombolást végzett a településen. A természeti katasztrófa idején a legtöbb ember a templomban tartózkodott, amely a földrengés során összeomlott, és körülbelül 2000 ember halt meg a tragédia során.

A romos házakkal, a romos templommal Bussana szellemfaluvá vált a földrengés után. Az elmúlt 50 évben kezdek művészek beszivárogni a romok közé, üzleteket és műtermeket nyitottak, s ezek ma már óriási kontrasztot alkotnak a romokkal.

1968-ban már közel harminc művész élt ott – számuk azóta folyamatosan gyarapodik -, akik az alkotás mellett közösen filozofálgattak az élet nagy dolgairól. Ebben az évben született meg az első egyéni kiállítóterem is – írja a Sokszínű vidék.

Ebben a középkort idéző falusi környezetben – mely egyre népszerűbb a turisták körében – járt nemrégiben Bódi Katalin fotós, aki felvételein visszaadta a hely szellemiségét.

“A hangulatos, buja növényekkel és virágokkal teli macskaköves utcákon sétálni mámor. Termelődött az endorfin, túlcsordult a lelkem” – fűzte hozzá a fotókhoz, melyeket látva nincs kétségünk a látvány okozta érzésekről.

Így készül az eredeti színes olasz tészta. Óriási összeggel büntetik Rómában az oltatlanokat.

via

(Fotók: Bódi Katalin)