Mutatjuk Magyarország egyik legfurcsább faluját

Egy különleges falu még különlegesebb története.

A görög nemzetiségű falu, Beloiannisz Fejér megye legfiatalabb településeként a polgárháború elől Magyarországra menekülő görögöknek köszönheti létét – ez az egyetlen olyan falu Európában, melyet görögök alapítottak és építettek.

A szántóföldek helyére az 1950-es években rekordsebességgel felépült falu kezdetben négyszáz görög családnak adott otthont. 1952-ben, amikor az eredetileg Görögfalvának hívott település felvette Nikosz Beloiannisz, a görög kommunista mozgalom jelentős alakjának a nevét, 1850-en éltek itt.

Először 1954-ben, majd később több hullámban nagy számban települtek vissza az itt lakók Görögországba, de többségében – főleg a fiatalabbak – Magyarországon maradtak, ahol nyelvileg és szokásokban nagyrészt alkalmazkodtak a magyar környezethez, miközben még mindig ápolják a görög hagyományokat is. 1996-ban ortodox templom is épült a településen. A községben a helyi Pyrgos Egyesület szervezésében görög néptánccsoport és zenekar is működik.

1998-ban a magyar és a görög köztársasági elnök, Göncz Árpád és Kosztandinosz Sztefanopulosz együtt tett látogatást a településen.

Te jártál már itt?

 

Először merészkedtek le a pokol kútjának mélyére. Ezek a legvonzóbb lakóhelyek Magyarországon.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Forrás: wikipedia)