Forest in summer colors. Green deciduous trees and winding blue river in sunset. Soomaa wooded meadow, Estonia, Europe

Mutatjuk a helyet, ahol létezik ötödik évszak

A park, ami Európa egyik legnagyobb épen maradt tőzegláprendszere, március és április környékén nagyrészt víz alá kerül. Ezt az időszakot ötödik évszaknak nevezik.

A Soomaa Nemzeti Park Észtország délnyugati részén található, Pärnu és Vijandi megyék között. 1993-ban hozták létre, 390 négyzetkilométernyi területet ölel fel, sűrű erdőket, természetes medrükben kanyargó folyókat, csatornákat, lápokat, ártéri gyepeket, illetve ezek páratlanul értékes élővilágát óvja. A térségnek pusztán 0,5 százalékát teszi ki a megművelt termőföld, a legnagyobb rész lápvidék.

A park arról ismert igazán, hogy minden évben ilyenkor, március-április környékén megérkezik az áradás, amire a tél és a tavasz közötti külön évszakként tekintenek, innen az ötödik évszak elnevezés. A jelenség akkor következik be, amikor a Sakala-dombságról lezúduló nagy mennyiségű csapadékot a téli olvadás után Soomaa folyói már nem tudják elvezetni. Így jön létre az impozáns méretű Riisa-ártér.

A BBC szerint a parkon belül körülbelül 70 ember lakik, főleg erdészek és gazdák, akik megtanultak együtt élni az áradásokkal, fel vannak készülve rá, hogy a víz akár hetekre is elvághatja őket a külvilágtól, és arra is, hogy hosszú napokra az otthonukban ragadhatnak. Az áradások idején csónakokkal közlekednek, itt még mindig használnak hagyományos, fatörzsből készített kenukat is.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)

via