Mutatjuk a Balaton környékének misztikus templomromjait

Tatár, török, kuruc, labanc és építőanyagra utazó helybéli is bontotta ezeket a templomfalakat, de 800-900 év sem tudta teljesen eltüntetni az emlékeket.

Hetye

Valószínűleg Szent Jánosról volt elnevezve az Ádánd szélén magasodó templom, amely az Árpád-korban egy kis falu egyházi épülete volt. Nagyjából 800 éves lehet, jelenleg már csak kb. háromemeletes tornya áll egy dombtetőn, a szántóföld közepén. Épp ezért előfordult az utóbbi években, hogy traktorokkal tettek kárt a környezetében. 1888-ban tárták fel először, de azóta is csak attól óvták meg, hogy ne roskadjon össze, a környezete bozótos, gondozatlan. Érdekesség, hogy Törökhagyásnak is nevezik a romot, utalva arra, hogy a török invázió idején pusztult el.

Taliándörögd

A Szent András tiszteletére felszentelt templom eredetileg román stílusban épült a 13. században, majd gótikus átépítést kapott. Az építtető a helybéli Dörögdi család lehetett. A falu 1547-ben elpusztult a török által, majd a magyarok is rontottak a helyzeten: 1840-ben felrobbantották egy részét az építőanyagnak szánt köveiért. 1975-ben tárták fel a romot, gazdag leletanyagot lelve a földben. Egy innen származó emberalakos pillérfőt a tihanyi múzeumban állítottak ki, míg a keresztelőmedence az ép dörögdi templomban látható.

Töttöskál

A Káli-medencében több romtemplom is található, ezek közül a szentbékkállai töttöskálit emeljük ki. Azért írtunk egymás után két földrajzi nevet, mert az első a mai, a második a rég elpusztult falu neve. A templom az 1200-as években épült, a törökök 1531-es dúlásáig látta el szolgálatát. A terméskő templomot később újjáépítették, miséztek is benne, de a 19. század végére megint romba dőlt, azóta nincs használatban.

 

Dörgicse

A kis falunak egyszerű okból van három romtemploma: régen ugyanis három külön község volt. Ennek megfelelően Kis-, Felső- és Alsódörgicsének is saját temploma volt.
A kis méretű kisdörgicseit Szent Miklósnak ajánlották az 1200-as évek körüli építésekor, ma már csak egy fala áll. A felsődörgicsei (más néven szentpéterdörgicsei) rom a mai evangélikus templom mellett áll már az 1200-as évek óta. Érdekessége, hogy szinte két templomot építettek egymás mellé: a 11. századi épület mellé a 13. században felhúztak egy ugyanekkora bővítést, így két templomhajója és szentélye van. A falai egész jó állapotban fennmaradtak.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: wikipedia, we love balaton)