Most, hogy már utazhatunk Bahreinbe: az ország TOP 5 nevezetessége

Magyarország Szlovéniával és Bahreinnel is megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között - jelentette be múlt szombaton Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Ennek apropóján pedig utánajártunk - ha esetleg valaki kedvet kapott egy kis bahreini kiruccanáshoz - hogy milyen látnivalókkal gazdagodhat.

Szijjártó Péter, tárcavezető szombaton nyomatékosította, hogy aki szeretne, az május 4-től, Bahreinbe utazhat tekintet nélkül arra, hogy melyik oltást vette fel.

De mi is van Bahreinben? Ennek jártunk utána, hogy nektek már ne kelljen, ha esetleg olthatatlan  szomjat éreznétek egy kis közel-keleti kiruccanáshoz.

Hol is található?

Bahrein egy apró közel-keleti szigetország a Perzsa-öbölben, a szaúd-arábiai partok közelében, attól keletre. Mindössze 694 négyzetkilométeres a területe és 1,7 millió lakossal. Fővárosa, Manama 3600 kilométerre van Budapesttől.

Mit érdemes felkeresni?

  • Qal’at al-Bahrain régészeti lelőhely és Dilmun temetkezési helyei az UNESCO kulturális világörökségének a helyszínei
  • Manama, a város, aminek jelentése: „alvóhely”, de erre teljes egészében rácáfol.
  • Al-Faith Mecset másik neve: Nagy Mecset. Az 1984-ben épült mecset 7000 hívő befogadására alkalmas. A márványt Olaszországból hozták, az üveg Ausztriában készült, a tikfa Indiából, a faragások pedig helyi mesteremberek munkája.
  • Még a britek építették 1945-ben a Bab al-Bahrain-t, melynek jelentése: Bahrain kapuja. 1986-ban újratervezték, és iszlám jegyekkel „ruházták” fel az épületet. Mikor építették, ez még a kikötő kapuja volt, innen a név.
  • A fővárostól 10 percnyi autóútra található Qal’at al-Bahrain, vagyis a Bahrain Erőd. Az erőd alapjait a portugálok építették a 16. században. Ebben az időben több védelmi pontot is kialakítottak mind a partmentén, mind a sziget belsejében. A terület kb. 2800 éve lakott; 7 kor emlékeit találták meg az ásatások során.
  • Sar alig fél órára van az erődtől. Leghíresebb látnivalója az A’ali sírhalmok. A halmok a Dilmun időszakig nyúlik vissza. Egy halomban legtöbbször egy egész generációt eltemettek. Kb. 15 méter magasak, és 45 méter átmérőjűek. Minél magasabb, annál jelentősebb személyé volt.
  • Pénzneme a bahraini dinár. 1 BHD = 695 Ft.

A Forma-1 a nemzeti identitás része lett

Az első bahreini nagydíjat 2004-ben rendezték a Bahrain International Circuiton, Szahírban. Mint az összes új pályát (maláj nagydíj, kínai nagydíj, vagy a török nagydíj), ezt is a német Hermann Tilke tervezte. A pálya a sivatag közepén épült, az autóknak így problémáik lehetnek a nagy hőséggel, vagy a homokkal. A nagydíj dobogóján rózsavízzel ünnepelnek a versenyzők a pezsgő helyett, mivel az arab országban tilos alkoholtartalmú italt fogyasztani. Ettől függetlenül az ország nagyon büszke, hogy részese lehet a világversenynek, ami minden évben nagy szenzáció természetesen Bahreinben is.

Nézz körül a fővárosban:

Tuti tipp:

jegyárak

Budapestről Bahreinbe az oda-vissza repülőjegy jelenleg 310 ezer forint körül mozog. Ha akciót hirdet a Qatar légitársaság, akkor náluk kifogható a 170 ezer forint körüli ár is. Érdemes résen lenni!

szállás

Bahreinben 23 eurótól is lehet szállást találni, a határ csillagos ég, van, ahol 298 euró egyetlen éjszaka.

A Booking.com összeállítása szerint a legjobb szállodák közé tartozik az Ibis Styles Manama Diplomatic Area vagy az Arch Hotel, a legtöbbet foglalt hotel az elmúlt hónapban pedig az Oriental Palace Hotel lett, szóval itt is érdemes szoba után nézelődni.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: Getty Images)