Négy misztikus víz alatti város

A lakatlan helyek titokzatos történeteket ígéretével hívogatnak. A víz alatti elhagyatott városok pedig kifejezetten misztikusak és különlegesek.

Amikor az óceán vagy a tavak egy egész városokat nyelnek el, a víz megvédi a falakat az eróziótól, így olyan egykor volt világokról mesélnek, amelyekről már keveset tudunk.

Oroszlánváros a Shi Cseng-tó mélyén

Harminckilenc méterrel a kínai Shi Cheng-tó felszíne alatt nyugszik a Kelet Atlantiszának is nevezett, több mint 1340 éves Oroszlánváros. A Xin’an folyóra 1959-ben épített vízierőmű miatt 300 ezer embert telepítettek ki a városból, amely víz alá került. A Ming- és Csing-dinasztia idejében épült, díszes házak és városkapuk is a tó mélyére kerültek, amelyek így tökéletes állapotban maradtak meg.

Torony a tóban

1950-ben, Olaszországban egy erőmű miatt két természetes tó egybeolvasztásával hoztak létre egy nagyot, emiatt Curon városának 150 lakóját telepítették ki korábbi otthonából. Ma már csak a város tornya emlékeztet arra, hogy a víz helyén korábban egy város állt.

Port Royal

Az 1600-as években került a jamaicai kikötőváros, Port Royal a tenger mélyére egy földrengés következtében. 300 évvel ezelőtt a Föld legbűnösebb városaként tartották számon. A jamaicai kikötő a rum, a kalózok és a prostitúció központja volt, míg 1692-ben el nem érte a végzete, és nem került 12 méteres víz alá.

Rummu-börtön, Észtország

A Szovjetunió szétesése után került víz alá az Észtországban található Rummu-börtön. Első celláját 1949-ben építették. A rabok napi 12 órában hordták a köveket a falak felhúzásához. A talajvíz emelkedése kebelezte be az 1990 után már nem működő börtönt. Az épület még ma is áll, ha pedig a búvárok vállalják a merüléssel járó kockázatokat, még a régi berendezéseket, hajvágógépeket is a helyükön találják az elárasztott épületben.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Fotók: unsplash)