Fotó: Unsplash

Megmagyarázhatatlan haleső, amikor az égből pottyan a szardínia

Nincs rá észszerű magyarázat.

Akad egy olyan rendhagyó légköri jelenség, ami nem is olyan ritka, mint gondolnánk: az ún. halesőről van szó, azaz egy olyan dologról, amikor különféle pikkelyes jószágok potyognak számolatlanul az égből,  ahol egyébként – ebben talán egyetérthetünk – semmi, de semmi keresnivalójuk.

Ráadásul furcsa módon nem is feltétlenül csak a vízparti területeket érinti a dolog, hanem tulajdonképpen bárhol előfordulhat, akár több száz kilométerre a parttól; Ausztráliától Mexikóig számos példa van rá.

Ugyanakkor ez a természeti tünemény meglehetősen misztikus, sőt, akár még paranormálisnak is nevezhető, tudniillik magát a lényeget, vagyis a “mennyekből” éppen aláhulló halakat még nem nagyon sikerült dokumentálni, csak azt, amikor már a földön vergődnek vagy döglötten hevernek szerencsétlen állatok.

A legvalószínűbb teória szerint a halesőt az ún. víztölcsérek okozzák, azaz – egyszerűen fogalmazva – a víztömegek felett megjelenő tornádók. Bár a víztölcsérek valójában nem szívják fel a vizet a levegőbe (a tölcsér rész ugyanis párából képződik), a forgószél képes kisebb állatokat kiemelni a vízből, és hosszú-hosszú kilométereken át szállítani őket.

via