Mi köze van Chicagónak a medvehagymához? Mi már tudjuk!

Hogy mi köze van Chicagónak a Mecsekben és a Gerecsében is termő medvehagymának? A válasz egyszerű!

Indul a medvehagyma-szezon, így néhány hétig élvezhetjük a fűszernövény intenzív, aromás ízét.

Hoztunk róla pár érdekességet

  • Hiába nevezik sarimának, sási-hagymának, vadfokhagymának, jurdának, legelterjedtebb neve itthon a medvehagyma. Mivel koratavaszi növény, joggal gondolhatnánk, hogy februárban a barlangból kikacsintó medvék után hívják így, de valójában azért, mert a barnamedvék előszeretettel fogyasztják a hagymáját.
  • Az amerikai nagyváros Chicago neve indiánul medvehagymát jelent. Etimológusok állítják, hogy a Shikaakwa — az indiánok nyelvén, kiejtés után hasonlít az amerikai nagyváros nevére. Nem véletlen, hiszen Chicago, a szelek városa, egykor lápos-mocsaras vidéknek számított, ahol könnyen rothadásnak indult a medvehagyma.
  • Fontos, hogy szakértőre bízzuk szedését, akár a gombák esetében: könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal is, ami akár halálos mérgezést is okozhat.

Sokoldalú növény: krémlevesek, tészták, mártások, pesztók főszereplője lehet, de salátákban is remekel. Nem beszélve a medvehagymás péksüteményekről, kenyerekről. Érdekessége, hogy mind a hagyma, mind a virág ehető: az apró fehér virágernyők gyönyörűek, tálalásnál igazi díszek lehetnek.

Készíts medvehagyma-krémlevest. Hoztunk egy receptet is:

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!
(Nyitókép: pixabay)