Fotó: Getty Images

Ezért ünnepel és részeges ma Amerika mexikói lakossága

Május 5-e van, ami nagy nap a mexikóiak életében. Ma ünneplik a Cinco de Mayot, vagyis az 1862-es pueblai csata győzelmét, amit a franciák fölött arattak.

Nem a mexikói függetlenség napja

A vélekedésekkel ellentétben ez nem a “mexikói függetlenség napja” és leginkább nem is az országban ünneplik, hanem az Egyesült Államokban van nagy jelentősége a mexikói diaszpórában. Egyfajta “mexikói büszkeség” napjává vált minden elvándorolt mexikói közösség életében.

A Puebla melletti ütközet dióhéjban

Mexikó 1821-ben vált függetlenné és az első ötven évben bizony megannyi fegyveres konfliktus, háború forrongott földjükön. Az úgynevezett “reformháború” során Mexikó teljesen eladósodott, a gazdasági összeomlás következtében beláthatatlan következményekkel kellett számolniuk. Ezt maga a francia császár, III. Napóleon gondolta úgy, hogy “felhívás keringőre”, és többezer katonával megszállta Mexikót. Azon a bizonyos 1862-es május 5-én zajlott a Puebla melletti ütközet, ahol Ignacio Zaragoza tábornok hősiesen harcoló csapatát vezette ész óriási francia túlerő ellenére visszaverték a megszállókat, győzedelmeskedtek fölöttük harci kedvük, kitartásuk miatt.

Lélektani győzelem, ami mindent felülírt

Ez akkor főleg lélektani csataként lett elkönyvelve, hiszen a későbbiekben mind a főváros, mind Puebla francia irányítás alá került, de azt a napot sosem feledik el a mexikóiak, hiszen nagy lendületet adott nekik, hogy tovább küzdjenek szabadságukért. És ha ez a csata nem lett volna, végül valószínűleg nem sikerült volna kiűzni országukból a franciákat. A történészek úgy vélik, ha ez a május 5-e nem így alakult volna és a francia csapatok letarolják az országot, a császár a déliek oldalán beleavatkozott volna az éppen zajló, négyéves amerikai polgárháborúba, észak és dél konfliktusába. Ez pedig igazán sorsfordító lett volna.

Cinco de Mayo, az ünnep

A Cinco de Mayo ahogy említettük, leginkább egy mexikói büszkeségi ünnep, melynek az említett eseményekből kifolyólag legfontosabb színtere az Amerikai Egyesült Államok, hiszen a nagy fiesta egyben egy emlékeztetés is az amerikaiaknak: ha a pueblai csata nem így sül el, egészen más Amerika és nagyhatalom válik belőlük.

Ilyenkor főleg a déli államokban, ahol kiterjedtebb a mexikói lakosság, óriási lakomákat ülnek, mariachi zenészek húzzák a talpalávalót, az ország összes nemzeti ételét felvonultatják és irgalmatlan mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Tequila, mezcal, margarita koktélok és a sör viszik a prímet, közel olyan sok alkohol fogy ezen a napon az USA-ban, mint a Superbowl estéjén szokott. Csakhogy ez nem egy passzív tévézős este, hanem az öröm, a büszkeség ünnepsége. Persze kell finomság is, ami felszívja a szeszt: taco, burrito, mole poblano fogy ilyenkor.

A gyermekek az úgynevezett “pinata”- t csépelik, amiből bőségesen potyog az édesség: csokik és cukrok hullanak alá, hogy a legkisebbknek is élvezetes lehessen ez az örömünnep.

Forrásaink voltak: history.com