Mesebeli és titokzatos kirándulóhelyek a Tisza mentén

Rengeteg kincset és szépséget rejt nemcsak maga a Tisza, hanem a környéke is.

Kisköre – Hallépcső

Kisköre és Abádszalók között található a Kiskörei Hallépcső, amely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. Ez egy finoman ereszkedő, enyhén lépcsős vízrendszer, melyen keresztül a halak biztonságosan juthatnak át a Tisza-tóból az alacsonyabb vízszintű Tiszába. Erre különösen nyáron van nagy szükség, amikor a két vízfelület között akár 10 méteres szintkülönbség is lehet.

Az 1371 méter hosszú halfolyosó, mely 2014 óta üzemel, olyan, mint egy 27 lépcsőből álló patak – a körülbelül 20 centi magas lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon tudnak közlekedni.

Tőserdő

Már jóval Szolnok alatt, nagyjából Kecskeméttel egyvonalban található a Tőserdő, mely a Holt-Tisza mentén fekszik. Területe egybefonódik a Kiskunsági Nemzeti Park területével, és amellett, hogy rengetegen jönnek ide elmerengve pihenni, horgászni, csónakázni, vagy kirándulni, van itt egy jó kis kalandpark, meg egy strand is, a Tősfürdő, ahol meleg időben fel lehet frissülni.

Mártély Ártéri Tanösvény

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet a Tisza bal partján a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzettel átellenben fekszik. Az 1971-ben alapított tájvédelmi körzet területe 2260 hektár. Mivel a Tisza hullámterében fekszik, a folyó vízjárása a terület állapotát, növény- és állatvilágát és hasznosítását is döntően befolyásolja.

Szatmárcsekei csónakos fejfás temető

Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője a szatmárcsekei református csónakos fejfás temető. A mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa eredete máig nem tisztázott.

Páratlan látványt nyújt a közel 600, embermagasságú, stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfával benépesített sírkert. Egyes vélemények szerint ősi finnugor szokást, a csónakban utolsó útjára indított elhunytat szimbolizálja. Mások szerint a fejfák arra emlékeztetnek, hogy nagy árvizekkor csak csónakkal tudták megközelíteni a temetőt.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Nyitókép: cultura.com)

via