Mesébe illő színházak a világ minden tájáról

Pillants be a világ legszebb színházaiba és operaházaiba!

Palais Garnier, Párizs, Franciaország

Az operaház közül a nevét tervezőjéről, Charler Garnier francia építészről kapta. Méretei hatalmasak: alapterülete 11 000 négyzetméter, 2200 nézőt tud befogadni egyszerre. Garnier sikere, fontossága, hatása nem az újszerű és merész formai megoldásokból adódik, hanem a szintézisalkotásban nyilvánul meg, egyben azzal, hogy halmozza a részleteket. Az egész színházi épület szerkezetének minden egyes eleme a teatralitásig hangsúlyozódik.

Bécsi Állami Operaház, Bécs, Ausztria

A Bécsi Állami Operaház a világ legjelentősebb operaházai közé tartozik, világszínvonalú csúcsprodukciókkal és naponta változó programmal: szezononként kereken 50 különböző opera és balettmű kerül a színpadra a Bécsi Állami Balett előadásában. Nemcsak az előadások, az épület is impozáns, tekintélyt parancsoló.

A Katalán Zene Palotája, Barcelona, Spanyolország

Kezdetben az Orfeó Catalá nevű kórusnak kívántak otthont teremteni vele, de ma már az azonos nevű intézmény székhelye is. Magát a kórust Lluís Millet és Amadeu Vives alapította 1891-ben a katalán zene újjászületésére irányuló szándékok által vezérelve. Az épület belső díszítése is tükrözi a katalán modernizmus jegyeit, a belső tér színes kerámiamozaikok, kristályüveg berakások, ornamentikus, növényi minták felhasználásával válik hatásossá.

Teatro di San Carlo, Nápoly, Olaszország

A Teatro di San Carlo  Nápoly operaháza, Olaszország egyik legjelentősebb zenei intézménye. III Bourbon Károly megbízásából építette Giovanni Antonio Medrano és Angelo Carasale 1737-ben, mindössze nyolc hónap alatt. Az operaházat 1737. november 4-én, a király hivatalos névnapján nyitották meg Domenico Sarro Achille in Sciro operájával. 1816-ban egy tűzvész után teljesen újjáépítették. Azt követően kisebb-nagyobb átalakítási és bővítési munkálatokat végeztek rajta. Az operaházban számos híres zeneszerző bemutatójára került sor, számos énekes karrierjének kiindulópontját jelentette.

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

via

(Forrás: wikipedia)

(Fotók: pixabay)