Megváltozhat Barcelona arculata

A barcelonai háztetőket fehérre festenék.

Barcelona terrakotta cserepei ikonikusnak számítanak, mindez azonban megváltozhat akkor, ha elfogadják azt a kezdeményezést, amely a városi hőmérséklet csökkentését tűzte ki célul és mely fehérre festené a város háztetőit – írja a Roadster.

Az úgynevezett városi hősziget-hatás egyre gyakrabban érinti Barcelonát, amelynek következtében akár nyolc Celsius-fokkal is megemelkedett a hőmérséklet a belvárosban. Az egyik barcelonai egyetem, az UAB kutatóinak javaslata működhet, de végleg megváltoztathatja a város arculatát.

Azt állítják ugyanis, hogy a város háztetőinek fehérre festésével akár 4,7 fokkal is csökkenthet a hőmérséklet a hőséghullámok idején. Vizsgálatuk során átlagosan 0,8 fokos hőmérséklet-csökkenést észleltek.

A kutatás bizonyítja, hogy Barcelona cserepei visszatartják a napsugárzást, ezáltal hozzájárulnak a hősziget-hatás kialakulásához. Amennyiben azonban a tetőket fehérre festenék, nőne a felületről visszavert napfény százalékos aránya úgy, hogy közben a hőt az épületek nem nyelik el.

Extrém esküvői helyszín. A világ legjobb látványosságai közé került ez a magyar épület.