Megtalálták Egyiptomban a 3000 éves elveszett aranyvárost

Egy egyiptomi régészeti misszió bejelentette csütörtökön, hogy megtalálta a 3000 éves "elveszett aranyvárost", amelyet a homok temetett maga alá Luxorban.

A felkelő Aton (napisten) nevet viselő város III. Amenhotep fáraó korába nyúlik vissza, de még Tutanhamon korában is lakták. Záhi Havvász szerint ez az Egyiptom területén valaha talált legnagyobb ókori város, az egyik legnagyobb egyiptomi uralkodó, az i.e. 1391-től 1353-ig trónon ülő III. Amenhotep, a 18. dinasztia kilencedik királya alapította – írja a Travelo.

A misszió 2020 szeptembere óta végzett ásatásokat a területen, a munka eredményeként pedig egy jó állapotban fennmaradt város került elő, csaknem komplett falakkal és hétköznapi használati tárgyakkal teli termekkel. Sikerült kiásni a város több utcáját, ezek mentén házakat, amelyeknek falai elérik a három métert.

Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutanhamon sírjának megtalálása óta – jelentette ki Betsy Brian, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egyiptológia professzora.

(Forrás: MTI)

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay és /Egyptian Ministry of Antiquities)