Megtalálhatták Gadir, azaz Cádiz elveszett Héraklész-templomát

Régóta keresik Gadir elveszett Héraklész-templomát.

Megtalálhatták Gadir, azaz Cádiz elveszett Héraklész-templomát, melyet Melkart templomaként is emlegetnek – számol be az El Pais angol nyelvű oldala. A komplexumot legkésőbb az időszámítás előtti 9. században építették a föníciaiak.

A történészek és régészek régóta kutatják a templomot, de eddig nem bukkantak a nyomára, Ricardo Belizón, a Sevillai Egyetem PhD-hallgatója és kollégái most úgy vélik, azonosíthatták a szentély helyét. A szakértők egy ingyenes szoftverrel és digitális modellezéssel egy hatalmas épületet észleltek a Caño de Sancti-Petri sekély csatornájában, a Cádizi-öbölben. A távoli múltban a terület még a szárazföldhöz tartozott.

A gadiri Héraklész-templom számos ókori görög és latin forrásban szerepel, a komplexumban olyan történelmi figurák fordultak meg, mint Julius Caesar vagy Hannibál Barkasz, egyes történészek pedig az építmény oszlopait Héraklész oszlopaival azonosítják. Már a korabeli elbeszélésekből is tudni, hogy a templom környezete nagyban változott, a környéken az árapály hatása jelentős volt.

A szakemberek régóta vitatkoznak a szentély lehetséges helyéről. A most felvetett helyszínen egy mocsaras csatorna húzódik, az évek során a területen számos izgalmas maradvány, köztük föníciai leletek került elő.

Belizónék modellezéssel rekonstruálták, hogy milyen volt a táj 3 ezer éve. A csapat arra jutott, hogy a környékre nagyban hatott az emberi tevékenység, a beépített parton egy nagy épület, hullámtörők és kikötők álltak. Maga a templomépület 300-szor 150 méteres, és egy egykori szigeten áll, jelenleg 3-5 méteres mélységben. Az új elméletet régészeti és történelmi bizonyítékok, illetve korábbi kutatások is alátámasztják, fontos ugyanakkor kiemelni, hogy további vizsgálatokra lesz szükség a templom egyértelmű megtalálásához.

Magyarország tiltólistára került ebben az országban.Kulturális örökség lett az olasz szarvasgomba.

via