40 év után megszűnik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán elmaradt a 40 év óta minden évben megrendezett Budapesti Tavaszi Fesztivál, most pedig úgy tűnik, kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal.

A Népszava megkeresésére Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából.

Mi lesz helyette?

A kormány döntése értelmében, a MÜPA szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált.

A városvezetés tudomásul vette a kormány döntését, és ennek ellenére folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, de kicsit másképp.

A tervek szerint:

  • főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének.
  • ebben helyet kapnának új, alternatív művészeti ágak is.
  • a márkanév maradna, az a főváros tulajdona.

Az első Budapesti Tavaszi Fesztivált 1981-ben rendezték meg, az ötletgazda az Országos Idegenforgalmi Hivatal vezető helyettese, Lengyel Márton volt.

(Forrás: MTI, Népszava)

(Nyitókép Budapesti Tavaszi Fesztivál/Facebook)