Megmutatjuk, milyen az Antarktiszon élni

Egy ott élő nő tett fel egy videót, bemutatva a hétköznapjait, aminek óriási sikere lett.

A 24 szúrta ki a videót, amely két nap alatt 14,7 milliós nézettséget ért el.  Ezek a Déli-sarkon készültek, láthatjuk rajtuk a tartalmat megosztó munkahelyét (logisztikai és hulladékgazdálkodási központ), az apró szobáját, és a kietlen, jeges tájat is, miután lement a nap.

@antwuhnetlet me know what other parts of the base you’d like to see! (legally cannot show you where we keep the aliens) #antarctica #southpole

♬ original sound – toni on ice

“Már lement a nap, úgyhogy állandóan így néz ki. Egy héten belül koromsötét lesz” – mondja a videó készítője, akit ntwuhnet / toni on ice néven találunk meg a TikTok felületén. A lány azt is elmondja, hogy a következő hat hónapban nem is fogják látni a napot, és jelzi, hogy egyébkén mínusz 21 fokos hideg van odakint. Ez a hőmérséklet majdhogynem melegnek mondható azon a tájon, amelynek egyes részein mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet. Ez olykor az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kicsiny völgyeiben, teknőiben történik meg.

Érdekességek az Antarktiszról:

  • a területe 14,2 millió négyzetkilométer, ami azt jelenti, hogy lényegesen Európánál..
  • nincs állandó lakossága, nincsenek városai, országai, csupán telepei vannak (állandó és ideiglenes telepei).  Legnagyobb bázisa McMurdo, közel ezer fős telep a Ross-szigeten. A közvélekedés ezt a bázist tekinti az Antarktisz “fővárosának”.
  • az Antarktiszon július – augusztus a tél időszaka. Ekkor mínusz 40 és mínusz 70 fok közt alakul a jellemző hőmérséklet. Az antarktiszi időjárásra jellemző a kegyetlen antarktiszi szél, mely néha eléri a 300 km/h -t is

Vissza a többi friss hírhez – kattints IDE!

(Fotók: pixabay)